Nova zgodba o tovarni baterij v Mariboru, o Pohorju, Dravi in mednarodno priznani Štajerski

Nina Ambrož Nina Ambrož
20.01.2022 18:21

Regionalna razvojna agencije za Podravje - Maribor je predstavila načrte na področju turizma na Pohorju, ob in na Dravi, v podjetništvu in urejanju prostora v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavniki Regionalne razvojne agencije za Podravje - Maribor so spregovorili o strategijah, pomembnih za razvoj regije. 
Igor Napast

Ker vzhodni del države razvojno še vedno zaostaja za zahodom, Podravje je v razvitosti celo nazadovalo in sta ga prehitela Koroška in Zasavje, se v Mariboru vse bolj zavedajo pomena povezovanja občin in regije. To postaja vodilo Regionalne razvojne agencije (RRA) za Podravje - Maribor, ki je na današnji novinarski konferenci predstavila pretekle dosežke in prihodnje načrte. V ospredju so bili Pohorje, Drava in urbani Maribor. "Smo sposobna, ambiciozna ekipa, ki zna premikati meje," tako je 35 sodelavcev opisal Uroš Rozman, direktor RRA Podravje - Maribor, najstarejše razvojne agencije v Sloveniji, ki bo drugo leto imela 30 let. Z načrtovano prenovo objekta Kreativni park Drava na Pobreški cesti v Mariboru, kjer ima agencija sedež, in novimi prireditvenimi prostori naj bi postala stičišče podjetništva, raziskav in kreativnih industrij, zanimivih za evropsko gospodarstvo.

Pohorje
Andrej Petelinsek

Prodajna spletna stran za turiste, anketa za prebivalce

Karmen Razlag
Andrej Petelinšek

Vzpostaviti želijo skupno upravljanje, razvoj in trženje turističnih produktov na območju destinacije Štajerska, ki bo temeljilo na načelih trajnostnega razvoja in ohranjanju štajerske tradicije. "Občinske meje postajajo manj pomembne, v ospredje stopa skupni cilj - atraktivna, prepoznavna turistična destinacija Štajerska, iz katere želimo ustvariti mednarodno priznano blagovno znamko," je dejal Rozman. To zajema širitev povezovalnih kolesarskih, pohodniških in vinsko-kulinaričnih poti ter prometne infrastrukture. Med cilji sta prenova žičniških naprav na Pohorju in asfaltiranje makadamskih cest, je dejala Karmen Razlag. Poudarila je, da želijo v dveh letih vzpostaviti takšno spletno stran destinacije, ki bo omogočala krepitev izdelkov in rezervacijo prenočitev ter doživetij. Gre za nadgradnjo ideje Partnerstvo za Pohorje, ki je konec leta 2021 z enotno spletno platformo povezala vse subjekte na Pohorju.

Reka Drava 
Sašo Bizjak

Agencija se ukvarja s promenado ob Dravi in strokovnimi, zakonskimi podlagami, kako urediti plovnost na Dravi in uresničiti željo Mestne občine Maribor, da bi na reki vzpostavili javni potniški promet, medtem ko je ministrstvo ob tej zamisli zadržano. "Radi bi povečali hitrost plovbe, razširili območje plovbe in možnost uporabe motornih plovil," je naštel direktor.

Med strategijami, ki jih snujejo, sta pametno mesto Maribor in njegova urbana vizija. Predvidena je participacija širše skupnosti, saj bodo na delavnice o urejanju mariborskega prostora povabili strokovnjake, obljubljajo. Prebivalci bodo svoje stališče lahko izrazili v spletni anketi, ki bo objavljena tudi v tiskani različici v občinskem glasilu. Med nalogami agencije sta analiza onesnaženosti območja ob Pekrskem potoku in priprava dokumentacije za ureditev zelenega območja ob Pekrskem potoku med Kardeljevo in Radvanjsko cesto. Spisali bodo tudi dokumentacijo za mobilnostno vozlišče in parkirišča v železniškem trikotniku na Taboru.

Kako do investitorjev in nova ideja o tovarni baterij

Uroš Rozman
Igor Napast

Kakšnih investitorjev si želi Maribor in kako jih bodo privabljali, bodo opredelili v projektu Invest Podravje, v katerem bo sodelovalo 41 podravskih občin. Ugotavljali bodo, "kaj je dodana vrednost, kateri investitor bi lahko gradil kakovostna delovna mesta in kakšne kadrovske resurse ter znanje imamo v regiji", je pojasnil Rozman. Na spletni strani RRA Podravje - Maribor aktivnosti o naložbenih priložnostih že tečejo, je dodal, vendar ne dovolj učinkovito. "Pomembno je, da delovna mesta ostanejo v regiji," meni.

Pred kratkim so na agenciji dobili povpraševanje o možnostih investirati v tovarno baterij, zato iščejo primerno lokacijo. Da ne gre za nadaljevanje ali povezavo z zgodbo o fantomski kitajski tovarni baterij iz časa župana Fištravca, je zatrdil Uroš Rozman, več informacij pa ni želel razkriti. Malezijci so se zanimali za poslovne priložnosti na področju vodika in sinergije s slovenskimi podjetji, ki se ukvarjajo z elektromobilnostjo. Veliko interesa vzbujajo tudi naložbe v turizem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta