"Od salonskega k dejanskemu": Podpisati je mogoče peticijo za prenos sedeža DS iz Ljubljane v Maribor

Igor Selan
23.10.2019 15:30

Pobudo za preselitev sedeža državnega sveta v Maribor je mogoče podpisati na spletnih straneh drzavnisvet-maribor.si in peticija.online

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pobudo za prestavitev sedeža državnega sveta iz Ljubljane v Maribor so predstavili (od leve) Bartolo Lampret, Božo Grafenauer in Tomaž Keresteš. 
Sašo Bizjak

Na spletnih straneh drzavnisvet-maribor.si in peticija.online je od danes naprej mogoče podpisati peticijo za prenos sedeža državnega sveta (DS) iz Ljubljane v Maribor, na facebook profilu Državni svet v Maribor pa je na to temo odprta javna debata. Pod peticijo je podpisanih 19 posameznikov, med njimi tudi dva nekdanja rektorja Univerze v Mariboru (UM) Alojz Križman in Ludvik Toplak, direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik, nekdanji minister za malo gospodarstvo in turizem Janko Razgoršek ter urednik in pesnik Andrej Brvar.

Spremeniti je treba le poslovnik

"Gre za vprašanje, kako od salonskega zavzemanja za decentralizacijo preiti k dejanskemu," je razlog za pobudo pojasnil nekdanji minister za lokalno samoupravo Božo Grafenauer.

Več delovnih mest kot je delovno aktivnih prebivalcev

Da je Slovenija zelo centralizirana država in da se centralizacija vsakodnevno še krepi, je na tiskovni konferenci, na kateri so predstavili pobudo, menil tudi Bartolo Lampret, prvopodpisani pod peticijo: "Naj naštejem nekaj zelo zaskrbljujočih dejstev. Več kot četrtina prebivalcev živi v osrednji slovenski regiji, ki ustvari več kot tretjino BDP. Na delo tja se dnevno vozi več kot 100 tisoč oseb iz vse Slovenije. V tej regiji je največji prirast prebivalstva, največji delež prebivalstva z visokošolsko izobrazbo, najvišje so tam povprečne plače in najnižji delež brezposelnosti. In kar je še posebno zanimivo, imajo več delovnih mest, kot je delovno aktivnih prebivalcev. Domala vsi sedeži državnih institucij so v Ljubljani, tam so skoncentrirani tudi sedeži najpomembnejših organov in organizacij, od sodstva, raziskovalnih dejavnosti, športa ... Slovenija tako nima zgolj bega možganov v tujino, ampak tudi v prestolnico."
Da pobuda za selitev sedeža ni omejena le na DS in selitev njegovega sedeža v Maribor, pa je pojasnil Tomaž Keresteš s Pravne fakultete v Mariboru: "Pogost protiargument pri nas je, da je Slovenija majhna in da nima smisla teritorialno razporediti institucij po celotnem ozemlju, vendar mi mislimo, da velja ravno obratno. Prav zato, ker je Slovenija tako majhna, to ne bi smel biti nek poseben problem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta