Odprli so osmo demenci prijazno točko v Mariboru. Kje točno je in kaj tam nudijo?

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
22.06.2022 17:45

V Sloveniji je že 261 demenci prijaznih točk, prepoznati jih je mogoče po označbi modrih spominčic. Točka je namenjena osebam z demenco, njihovim svojcem in celi lokalni skupnosti, denimo policistom, trgovcem, bančnim in poštnim uslužbencem, farmacevtom. Pomembno je osebe z demenco prepoznati in jim pomagati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V prostorih Zavoda Brez ovir v Gregorčičevi 13 je združenje Spominčica - Alzheimer Slovenija odprlo osmo demenci prijazno točko v Mariboru.  
Sašo Bizjak

Danes so v mariborski poslovni enoti Zavoda Brez ovir v Gregorčičevi 13 v Mariboru odprli novo demenci prijazno točko, že osmo v Mariboru. Po Sloveniji jih razširja slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica - Alzheimer Slovenija. Po Sloveniji je že 261 demenci prijaznih točk, prepoznati jih je mogoče po nalepki modrih spominčic na vratih.

Namenjena vsem v lokalni skupnosti

Demenci prijazna točka je namenjena osebam z demenco, njihovim svojcem, soseščini in tudi celi lokalni skupnosti, pa tudi zaposlenim različnih ustanov in institucij, ki ob različnih priložnostih prihajajo v stik z osebami z demenco - denimo policistom, trgovcem, bančnim in poštnim uslužbencem, farmacevtom, gasilcem in drugim, saj je pomembno osebe z demenco ne le prepoznati, ampak jim tudi znati pomagati.

Na demenci prijazni točki so na voljo zloženke združenja Spominčica z informacijami o demenci, tam se je mogoče seznaniti z načini in postopki usmerjanja oseb z demenco, ki se izgubijo in ne najdejo poti domov, osebje pa je tudi usposobljeno za pomoč dementni osebi. "Da postanemo demenci prijazna točka, smo se odločili zato, ker se naš zavod ukvarja s pomočjo ranljivim skupinam prebivalstva - osebno asistenco, dostopnim turizmom za gibalno ovirane, izboljšanjem dostopnosti objektov za invalide," pravi Nataša Kovačič iz mariborske enote Zavoda Brez ovir.

Ena od demenci prijaznih točk
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Huda obremenitev za svojce

Čeprav se o demenci govori več, kot se je pred leti, je ta še vedno prevečkrat zamolčana in se še vse premalo ve, kako pravilno ravnati z osebami z demenco, opozarja Bojanka Genorio, članica upravnega odbora slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica - Alzheimer Slovenija. "Pomembno je, da so vsi deležniki v lokalnem okolju seznanjeni z osnovnimi informacijami o demenci in kako komunicirati z osebo z demenco. Te informacije širimo tudi preko demenci prijaznih točk," pravi Bojanka Genorio in dodaja, da je treba ravnati tako, da se ohrani dostojanstvo osebe z demenco.

Demenca, to je znano, ni težka preizkušnja samo za tistega, ki ga doleti, vsaj enako huda, če ne še bolj, je za svojce. "Ti praktično izgubljajo tistega, ki ga imajo radi: četudi ga imajo pred seboj, ga hkrati nimajo več," pravi Bojanka Genorio. "Skrb za osebo z demenco je naporna - svojci so izpostavljeni hudim psihičnim, fizičnim in finančnim obremenitvam ter tudi socialni izključenosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta