(ODZIVI) Po odstranitvi otroških igral v Slovenski Bistrici: Igrala morajo biti, "samo ne pred našim blokom"

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
25.05.2020 05:00

Odstranitev otroških igral v blokovskem naselju v Slovenski Bistrici je dosegla izjemno velik odziv, na družbenih omrežjih se še vrstijo številni komentarji, začudenja, zakaj so stanovalci oziroma lastniki zemljišča to zahtevali. Zato smo še enkrat skušali pridobiti njihove odzive. A se ne želijo izpostavljati. Smo se pa znova obrnili na krajevno skupnost in občino, ki pa se zmeraj bolj soočata s tem, da želijo imeti stanovalci pod svojimi okni le mir.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igrala, ki so jih na željo lastnikov odstranili
Arhiv Ks Pohorski Odred

Spomnimo: stanovalce Tomšičeve ulice 27 sta motila hrup in drugo dogajanje na igrišču, zato je Krajevna skupnost Pohorski odred, ki je igrala tudi postavila, a ne na občinskem zemljišču, morala ta odstraniti. Toda tukajšnji stanovalci niso edini, ki jih motijo otroci pod njihovimi okni, kažejo izkušnje krajevne skupnosti.

Kako usklajevati različne interese

Lastniki zemljišča v Tomšičevi ulici svoje odločitve javno še zmeraj niso pripravljeni pojasniti, upravnik v blokih, podjetje PTU – Nepremičnine Bistrica, nam je posredoval zgolj sklep zbora lastnikov, s katerim so že 1. oktobra 2019 odločili, da se "začne postopek za odstranitev igral z zelenice na vzhodni strani objekta Tomšičeva 27, Slovenska Bistrica". In dodatno še piše, da se nabavi "kamenje in se s tem prepreči igre z žogo. O nabavi kamenja bo odločil nadzorni odbor." So pa do nas prišle informacije, da je stanovalce motilo predvsem neustrezno vedenje uporabnikov območja (nabijanje žoge v fasade, smetenje ...), zadrževanje tam tudi v poznih večernih urah. Druge rešitve, kakor da odstranijo igrala, torej ni bilo. Poleg tega, kot je razvidno tudi iz sklepa nadzornega odbora, želijo lastniki na svojem dvorišču preprečiti tudi druge igre.

V večstanovanjskih soseskah je težko usklajevati interese različnih skupin stanovalcev. 
Marko Vanovšek

Pred blokom ne želijo niti klopi

Nasprotovanje igralom in drugi opremi na dvoriščih blokov tako ni novost. Pri iskanju novih lokacij za igrala se vseskozi srečujejo z odzivom krajanov, češ da igrala morajo biti, "samo ne pred našim blokom". "Ker želijo imeti mir. Celo še več. Ugotavljamo, da si krajani pred posameznim blokom ne želijo niti urbane opreme, to je klopi, ker po njihovem prepričanju ne bo več miru," dodatno pojasnjuje predsednik KS Pohorski odred. Zato bodo v prihodnje morali skupaj z občinsko upravo poiskati rešitve za postavitev novih otroških igral na obrobju urbanih okolij, kjer živžav otrok ne bo moteč za druge prebivalce. To so potrdili tudi na Občini Slovenska Bistrica. "Otroška igrala v zadnjem obdobju postavljamo na zemljiščih, ki so v lasti občine, oziroma na zemljišču, ki je javno dobro in ni tik ob bivalnih enotah," pravi Irena Jereb, vodja občinskega oddelka za družbene dejavnosti. "Zmeraj se poudarja, da so otroci naše največje bogastvo, so naša prihodnost. Toda tudi otroci imajo svoje potrebe, pravico do svojega prostora v našem skupnem okolju, kjer se bodo lahko sprostili, si razvijali motorične sposobnosti, se družili in se tako tudi socializirali. Za to pa so potrebni razum, strpnost in želja po sobivanju vseh nas," še dodaja Repolusk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta