Pajek v Mariboru odpelje tri vozila dnevno. A je to premalo

Igor Selan Igor Selan
01.08.2020 05:55

Da bi se Marpromu, ki je dejavnost prevzel sredi maja, dejavnost izplačala, bi moral pajek dnevno odpeljati kar deset vozil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastniki s pajkom odpeljanih vozil ta od sredine maja prevzamejo na parkirišču pri glavni avtobusni postaji v Mlinski ulici.

Devetdeset nepravilno parkiranih vozil na mesec, v povprečju torej manj kot tri na dan, v Mariboru mesečno odpelje pajek, odkar je dejavnost sredi maja od Nigrada prevzel Marprom. Po s pajkom odpeljana vozila tako že dva meseca in pol ni treba na Tezno, ampak na parkirišče pri glavni avtobusni postaji, kar je za lastnike vozil precej bolj prijazno kot doslej. Ne le, da je parkirišče bistveno bližje središču mesta in lažje dostopno tudi zaradi boljših avtobusnih povezav, do odpeljanega avtomobila je zdaj mogoče tudi 24 ur dnevno, kar, ko je dejavnost izvajal Nigrad, ni bilo mogoče.

Ležarin še niso zaračunali

Seveda je avtomobil mogoče odpeljati šele po plačilu 100 evrov stroškov, kolikor znaša odvoz, medtem ko je kazen zaradi nepravilnega parkiranja, 40 ali 80 evrov, odvisno od tega, s kakšnega mesta je pajek avtomobil odpeljal, mogoče plačati kasneje. Če lastnik nepravilno parkiranega vozila do tega pride še v času, ko je redar že izdal odločbo, a ga pajek še ni odpeljal, je mogoče poravnati tudi polovico stroška odvoza, torej le 50 evrov, takih primerov je doslej po podatkih Marproma bilo 25. Je pa k strošku odvoza, če lastnik avtomobila ne odpelje v 24 urah, treba prišteti še ležarino, ta znaša pet evrov na dan, vendar takih primerov doslej še niso imeli, pravi direktor Marproma Bernard Majhenič: "V dobrih 90 odstotkih lastniki odpeljanih avtomobilov pridejo ponje takoj, ko ugotovijo, da jim je vozilo odpeljal pajek. Pri nas opravijo tudi vso storitev, strošek odvoza plačajo ali pri blagajni, ali, ko je ta zaprta, pri dežurnem varnostniku."

Novi pajek starta 20. septembra

Do konca leta bo sicer tudi za Marprom odvoze s pajkom izvajal podizvajalec, družba KHD, ki jo je angažiral že Nigrad, je pa Marprom že zaključil javno naročilo za nakup lastnega pajka, ki bo predvidoma dostavljen 20. septembra. "Gre za manjše, v centru mesta bolj okretno vozilo, ki bo tudi okolju bolj prijazno. Ker bomo dejavnost po novem izvajali sami in 24 ur dnevno 365 dni v letu, bomo morali zaposliti dodatne ljudi, zaradi tega bo dejavnost dražja, kot je bila, ko jo je opravljal Nigrad. Da bi pokrili vse stroške, bi po naših izračunih pajek moral biti precej bolj aktiven, dnevno bi moral odpeljati najmanj deset napačno parkiranih vozil," pravi Majhenič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta