Parkirišča na Slomškovem trgu: "Samo na pošto sem skočil"

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
18.09.2019 16:15

Na dan mobilnosti invalidov so invalidi praktično prikazali, zakaj morajo biti parkirna mesta za invalide širša od običajnih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Samo vzamem pa grem" - eden od pogostih izgovorov, ki jih invalidi slišijo od tistih, ki parkirajo na "njihovih" parkirnih mestih
Igor Napast

Že ob 6. uri zjutraj, še preden je mesto oživelo in so bila parkirna mesta na Slomškovem trgu v Mariboru še prosta, so predstavniki mariborskih invalidskih društev na šest običajnih parkirišč na odseku med univerzo in pošto postavili svoje invalidske vozičke, na naslone pa pripeli obvestila "Pridem čez pet minut", "Samo na pošto sem skočil", "Samo vzamem pa grem" in druge najpogostejše izgovore, ki jih invalidi slišijo od tistih, ki neupravičeno parkirajo na njihovih parkirnih mestih.
​Tako so na dan mobilnosti invalidov v Mariboru, kot del evropskega tedna mobilnosti, pričeli akcijo osveščanja javnosti in opozarjanja na svoje težave s parkiranjem: problem ni le, da drugi neupravičeno zasedejo njim namenjena parkirna mesta, ampak tudi to, da mnogi parkirajo na črtkanem delu parkirnega mesta, kar invalidom prav tako onemogoči parkiranje. S prikazom vstopa in izstopa iz avtomobila z invalidskim vozičkom so praktično prikazali, zakaj morajo biti parkirna mesta za invalide širša od običajnih in zakaj je tudi črtkan predel (ob straneh ali zadaj) sestavni del parkirnega mesta za invalide.

Pogrešajo več stranišč za invalide

"Z akcijo smo želeli opozoriti na to, da ni dovolj parkirnih mest za invalide - in da so tista, ki so, velikokrat zasedena," je pojasnila Alenka Gajšt, predsednica delovne skupine za dostopnost pri Svetu invalidov Maribor, kjer si sicer prizadevajo za urejanje raznovrstne dostopnosti. "Letos smo dali pobudo za ureditev dvigala v Narodnem domu, že vrsto let si prizadevamo za sanitarije, a se vedno nekaj zakomplicira. Upamo, da bodo letos usposobili vece na Lentu in da bodo urejene tudi sanitarije na pokopališču Dobrava, zelo pa bi bil javno dostopen vece za invalide potreben tudi v središču mesta," je dejala Gajštova.

Igor Napast
Vrata avtomobila morajo biti do konca odprta, da se lahko invalid presede iz avtomobila v voziček, je nazorno prikazal David Slaček.
Igor Napast

Tudi na inkluzijski sprehod

Osrednja prireditev dneva mobilnosti invalidov je sicer potekala na Trgu svobode. Pričela se je z nastopom članov mariborskega društva Sožitje in nagovorom predsednika Sveta invalidov MOM Milana Kotnika in mariborske podžupanje Helene Kujundžič Lukaček. Na stojnicah se je predstavljalo devet mariborskih društev invalidov in tudi nekateri drugi, ki z njimi redno sodelujejo, denimo Slo-Canis in Kinološko društvo za reševalne pse Reps, Društvo diabetikov Maribor je izvajalo merjenje sladkorja v krvi in tlaka, ogledati pa si je bilo mogoče tudi ležeča kolesa.

Pes ni le najboljši človekov prijatelj, posebej izšolan je tudi izvrsten pomočnik.
Igor Napast
Na stojnicah so se predstavila različna društva invalidov.
Igor Napast
Z ležečim kolesom udobno po svetu ...
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta