Pekre: Tradicionalni pohod do vojašnice letos bo, Festival komedije tudi

Pia Prebevšek
28.03.2021 05:25
Turistično društvo Pekre, ki je bilo lani primorano odpovedati oziroma prilagoditi izvedbe svojih aktivnosit, že vabi na majski pohod ob pekrskih dogodkih, letos bo jubilejni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pohod od Doma teritorialne obrambe do vojašnice Generala Maistra ob obletnici Pekrskih dogodkov leta 2018
Andrej Petelinšek

Tudi njihov prepoznavni, tradicionalni Festival komedije, ki so ga bili lani primorani prekiniti, letos bo, so odločeni v Turističnem društvu Pekre. Izvedli ga bodo v drugačni obliki. "17. Festival komedije Pekre bo letos potekal kasneje in bolj zgoščeno kot do sedaj. Verjamemo, da nas publika ne bo pustila na cedilu navkljub datumskemu premiku izvedbe festivala. Letos ga zaradi specifične situacije v Sloveniji in svetu planiramo od 28. maja do 13. junija. Festival bo tako organiziran v treh zaporednih vikendih - od petka do nedelje," pojasni predsednik društva Zlatko Partlič.

Zlatko Partlič 
Pia Prebevšek

Tudi druge aktivnosti so bili v minulem letu primorani prilagajati epidemiološki situaciji. "V maju nam žal ni uspelo organizirati 29. spominskega pohoda, zato pa smo spomin na pekrske dogodke obeležili s posaditvijo spominskih vrtnic. Ker nismo mogli organizirati tradicionalnega izleta, smo izvedli pohod po našem kraju z ogledom kulturnih znamenitosti. V septembru smo obrali naše brajde in grozdne jagode pripravili za naš liker," o dogajanju v društvu razlaga Zlatko Partlič. Najbolj jim je žal, da niso mogli izvesti božič- kovanja za otroke, saj je odziv na tem dogodku po navadi najbolj množičen.

Še naprej si prizadevajo tudi za oživitev dogajanja v cerkvi svetega Bolfenka na Pohorju. Zanjo po mnogih letih še zmeraj ni vseh dokumentov o lastništvu, Mestna občina Maribor ima namreč v lasti le tretjino. Člani Turističnega društva Pekre so lani konec marca ob pomoči članov PGD Pekre načrtovali spominsko slovesnost ob 70. obletnici velikega požara, a jim je tudi izvedbo te preprečil koronavirus.

Z lanskega pohoda po Pekrah Foto: Arhiv društva
Arhiv Društva

Zato pa 22. maja v društvu načrtujejo tradicionalni spominski pohod Pekre, 23. maj 1991. "Letos je jubilejno leto, saj praznujemo 30. obletnico pekrskih dogodkov. Pohod se bo pričel tako kot vsako leto do sedaj ob 11. uri izpred Izobraževalnega centra v Pekrah in bo vodil do Vojašnice generala Maistra in nazaj. Vabljeni v Pekre," že vabi Partlič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta