(PISMO BRALCA) V Trubarjevi ulici se spreminja le čas plačila

13.09.2024 06:00

Kakšen pa je odnos do Trubarjeve ulice, poimenovane po Primožu Trubarju že davnega leta 1908?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Slovenskem biografskem leksikonu pod imenom Trubar (Truber) Primož najdemo, da je bil ustanovitelj slovenskega knjižnega jezika in literature ter verski reformator, rojen junija 1508.

ChatGPT na vprašanje o Trubarjevi ulici v Mariboru odgovori, da je ulica del starega mestnega jedra, ki je v srednjem veku nastalo okoli mariborskega gradu. Izpostavi, da je bilo to območje zgodovinsko znano po razvoju trgovine, obrtniških delavnic in drugih mestnih dejavnosti, ter zaključi, da imajo ulice v tem delu mesta, vključno s Trubarjevo ulico, močno zgodovinsko identiteto in predstavljajo pomemben del urbanega razvoja Maribora skozi stoletja.

Kakšen pa je odnos do Trubarjeve ulice, poimenovane po Primožu Trubarju že davnega leta 1908? Odgovor je dvojen, saj obstajata vsaj dva pogleda na to vprašanje.

Prvi je iz perspektive meščanov in mimoidočih: Trubarjeva ulica št. 1, kjer se nahaja sedež Evangeličanske cerkve, je s svojo urejenostjo v ponos vsem meščanom Maribora in mimoidočim – vendar le v času zadostne dnevne svetlobe. V preostalem delu dneva je tako slabo osvetljena, da se mimoidoči na pločniku prej "tipajo", kot pa vidijo. Če nadaljujemo pot po levi strani ceste od križišča s Krekovo ulico proti križišču z Mladinsko ulico, naletimo na že desetletja propadajoče stavbe, kar obiskovalce pogosto spodbudi, da pospešijo korak in pogledajo drugam.

Drugi pogled je iz perspektive Mestne občine Maribor: Trubarjeva ulica je že desetletje, še posebno pa v zadnjih nekaj letih, postala zelo pomembna. Tako pomembna, da spremembe (beri: podaljšanje) urnika plačljivega parkiranja ne objavijo drugače kot z začasnimi nalepkami na parkirnih tablah. Trenutno velja plačilo do 20. ure, kar je uporaben podatek, saj se dnevi krajšajo, s tem pa podaljšuje obdobje slabe osvetljenosti ulice, poimenovane po zelo pomembnem razsvetljencu za slovenski jezik in narod – Primožu Trubarju.

Dragan T. Grgić​, Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta