Plazovi v Mariboru in okolici: V Šentilju šest hiš ogroženih, pripeljali bivalne kontejnerje

Jon Knez Jon Knez
18.05.2023 11:47

Kljub izboljšanju vremena je nevarnost plazov še zmeraj velika. Najhuje je v občini Šentilj, kjer je šest hiš ogroženih. Eni družini je civilna zaščita izdala odločbo o izselitvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina Šentilj je danes ob pomoči Slovenske vojske namestila 5 bivalnih kontejnerjev. Dva sta nameščena v Zgornjem Dobrenju, trije pa v maneži kmetije Ferk v Ceršaku. 
Občina Šentilj

Nevarnost plazov na širšem mariborskem območju je kljub izboljšanju vremena še zmeraj prisotna. Najhuje je na območju šentiljske občine. Vodja tamkajšnje civilne zaščite Valentina Ošlovnik nam je povedala, da še vedno zaznavajo manjše plazove, ki so posledica večjih plazov. "Spremljamo situacijo, vse enote so na terenu, tudi 80 pripadnikov Slovenske vojske. Prizorišče si je ogledal tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Stanje se ni spremenilo, šest hiš je še zmeraj akutno ogroženih. Eni družini smo dali odločbo za izselitev, druge pa opozorili, da se situacija spreminja in da se morajo že ob najmanjšem poslabšanju izseliti. Najhuje je v Selnici ob Muri, Šumadu, Kaniži in v Zgornjem Dobrenju," je povedala o aktualnih razmerah. 

Igor Napast

Župan Šentilja Štefan Žvab nam je povedal, da je stanje še zmeraj alarmantno in da je na terenu okoli 160 ljudi. Štiri gasilska društva, civilna zaščita in Slovenska vojska. "Tla se še niso umirila. Zabeležili smo že 40 plazov, 20 večjega obsega. Vreme se še ni stabiliziralo, da bi lahko rekli, da plazov več ne bo. Za tiste, ki so morali zapustiti svoje domove, smo uredili bivalne kontejnerje. Dva smo namestili poleg ogroženih stanovanjskih objektov v Zgornjem Dobrenju, tri pa v Ceršaku. Gre za začasno rešitev, ko se bo stanje stabiliziralo, se bodo občani lahko vrnili v svoje domove," je pojasnil. Kljub temu da so po celi občini hude razmere, Žvab ocenjuje, da je najhuje v Selnici ob Muri, Sladkem Vrhu, Ceršaku in Zgornji Velki.

Valentina Ošlovnik je glede bivalnih kontejnerjev pojasnila, da so trije kontejnerji v Ceršaku še prazni, urejajo še priključke za elektriko. "Ko bo vse nared, bomo ljudem povedali, da imajo možnost prenočiti v bivalniku. Bomo videli, koliko se jih bo odločilo, da se začasno preselijo tja. V Zgornjem Dobrenju smo en kontejner postavili že včeraj, kjer je ogrožena družina že prenočila, drugega smo pripeljali danes," je še povedala vodja šentiljske civilne zaščite. 

Glede karte plazovno nevarnih območij je Žvab povedal, da bodo jutri naredili detaljno analizo in označili območja, kamor se ljudje ne bodo mogli vrniti. "O podrobnejši analizi je še preuranjeno govoriti. Plazovi se še sprožajo, jutri bo več znanega," je še povedal župan Žvab.

Plaz v Malečniku.
Igor Napast
Igor Napast

Tudi na območju Mestne občine Maribor je nevarnost plazov še zmeraj velika. Samo Robič, vodja mariborske izpostave civilne zaščite, pravi, da se je število manjših plazov povečalo. "Predvsem so se lokacijsko z območja Kamnice, Gaja in Rošpoha premestili proti Malečniku. Kljub temu, da trenutno ne dežuje, je nevarnost plazov še zmeraj prisotna. Na območju mariborske občine imamo evidentiranih okoli 30 plazov. Intervencije izvajajo gasilci, primarno Gasilska brigada Maribor, vključujejo se tudi prostovoljna gasilska društva, pa tudi razna komunalna podjetja in enote civilne zaščite. Zaradi nevarnosti ogroženih objektov smo na treh lokacijah na območju Kamnice in Laznice ljudem priporočali drugo namestitev. Zaradi varnosti so se ljudje začasno preselili. Stanje spremljamo naprej, ne moremo reči, da je mimo. Še neko določeno časovno obdobje se lahko plazovi še sprožajo," je pojasnil. 

Igor Napast

Včeraj zjutraj je plaz zasul cesto pod Meljskim hribom v Mariboru in v Malečniku pod cerkvijo. Poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik je povedal, da so skupno včeraj gasilci obravnavali pet plazov, eno odkritje strehe in eno podrtje drevesa. Posredovali so na različnih območjih od Metave do Rošpoha. "Plazove smo prekrili, naredili odvodnjavanje, nato se pa izvede sanacija, kar prevzamejo civilna zaščita in pristojne službe," je še dejal.

Na območju mariborske občine je bilo v zadnjih dneh več kot 25 plazov. Zaradi tega so zaprte nekatere ceste, denimo v Malečniku, in onemogočeni dostopi do posameznih hiš. Iz občine so ljudi povzali k previdnosti, saj je še vedno povečana nevarnost sprožanja plazov, zato je nujno upoštevanje opozoril.

V sredo so vremenske razmere povzročile škodo na železniški progi med Spielfeldom in Strassom v Avstriji tik čez mejo. Urejen je nadomestni prevoz za vlake na dolge razdalje. Možne so zamude, so sporočili iz avstrijskih železnic ÖBB.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta