Pogrebno podjetje Maribor: Začeli postopek za odvzem 151 opuščenih grobov

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
22.10.2019 19:30

Pogrebno podjetje Maribor je na grobna mesta, za katera najemniki že najmanj tri leta niso plačali grobnine, postavilo tablice oziroma obvestila o začetku postopka odvzema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pogrebno podjetje Maribor, ki upravlja z obema največjima mestnima pokopališčema, Pobrežjem in Dobravo, vsako leto pred dnevom spomina na mrtve na nekatera grobna mesta postavi obvestila najemnikom, naj se zglasijo na upravi pokopališča. Običajno je tako v primerih, ko se račun za grobnino (temu se v pogovornem jeziku običajno reče najemnina za grob) vrne, ker je naslovnik neznan, je umrl ali kaj tretjega, skratka, ko račun ni poravnan. Če se najemniki ne odzovejo pozivu, naj se oglasijo na upravi pokopališča in uredijo stvari. Če grobnina ni plačana najmanj tri leta, je v skladu z mestnim odlokom upravljavec pokopališča dolžan grobno mesto odvzeti.

Za 1. november so grobovi praviloma urejeni. A za nekatere nihče več ne skrbi in ne plačuje grobnine.
Andrej Petelinšek

Ponudili jih bodo novim najemnikom

Letos so tako v oktobru pričeli postopek za odvzem grobnih mest 147 najemnikom na pokopališču Pobrežje in štirim najemnikom na pokopališču Dobrava, ki so grobove opustili, računov grobnine za grobno mesto niso plačali že najmanj tri leta oziroma niso javili spremembe naslova, tako da jim računa za grobnino ni mogoče vročiti že najmanj tri leta.

Število večje kot prejšnja leta

Število predvidenih odvzemov je večje kot prejšnja leta, saj so letos temeljito pregledali stanje. Pri večini pričetih postopkov za odvzem grobnina ni bila plačana ne le tri leta, ampak že pet. Če se bodo najemniki odzvali na obvestilo in se oglasili v Pogrebnem podjetju Maribor, se postopek odvzema seveda ustavi, pravi direktorica Lidija Pliberšek.

Lidija Pliberšek
Janko Rath
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta