(PREJELI SMO) Kompostarna v Ceršaku: Boj krajanov, tožbe in zapore cest (3)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbor občanov Ceršaka zaradi kompostarne 1. septembra
Igor Napast

1. Navedba, zakaj se predstavniki kompostarne zbora občanov niso udeležili, je morda napačna, ni pa moja. Izjavila sem: "V skladu s 73. členom Statuta občine je zbor občanov oblika neposrednega sodelovanju občanov pri odločanju v občini in 'ne neko neformalno srečanje', kot so zapisali v dopisu ARSO." Civilna inciativa (CI) proti kompostarni Ceršak ne ravna samovoljno, zato je potekal v zadnjih treh letih že tretji zbor občanov. Legitimnost, podporo in mandat za zahteve in cilje je dobila s soglasno izglasovanimi sklepi z zahtevanim kvorumom prisotnosti (deset odstotkov volivcev KS Ceršak, kar smo tudi dosegli). Ima tudi soglasno podporo OS občine Šentilj. Nam se zdi pravo mesto za razprave prav zbor občanov, ki lahko legitimno odloča. Torej CI ne bo "sprejemala za vse sprejemljivih rešitev" brez odločitve krajanov Ceršaka. Zbor občanov je bil že junija 1999 odločno proti zbiranju, odlaganju ali predelavi odpadkov na otoku Mure, zato ne vem, kakšen konsenz pričakujete.

2. Območje otoka Mure spada v območje Nature 2000. In kompostarna stoji na tem otoku, drži? Torej moja navedba ni napačna niti nepopolna. Dejstvo je, da leta 2004 še niste imeli kompostarne, ampak le začasno dovoljenje za gramozni plato za sanacijo deponije odpadkov, ki v poglavju IV izrecno navaja "brez tistega dela, ki obravnava kompostiranje". Že takrat je bilo to vplivno območje Nature 2000. Vseskozi trdimo, da so odločevalci v zvezi z kompostarno sprejemali nezakonite, nepravilne odločitve, torej to ni vaše "breme". Vaše breme pa je, da z obratovanjem kompostarne že več kot desetletje ljudem v Ceršaku in širše povzročate nevzdržne bivalne razmere.

3. Na "neresnične, nepreverjene in žaljive navedbe" pa odgovarjam z naslednjimi dejstvi:

Lokacija kompostarne je neustrezna, saj je otok Mure varovan in zaščiten kot biser narave (zdaj odlagališče odpadkov in komposta). Vse te zakonske "plombe" in ovire smo že večkrat navajali. Po OPN je namenska raba za okoljsko infrastrukturo določena samo za 20 odstotkov zemljišča, preostali del otoka, katerega lastnik je upravljavec kompostarne (59.169 m2), je po namenski rabi gozd. Za prostorsko širitev kompostarne (tehnološke enote v "gozdu") in zgraditev dodatne hale torej po OPN nimate in ne morete dobiti dovoljenja.

Trdite, da nimate namena širiti kompostarne, hkrati pa navajate: "Želimo pa dograditi objekt …" Česa ne razumem? Nobena prostorska širitev kompostarne ne pride poštev, o tem je že soglasno dvakrat odločil zbor občanov Ceršaka. Torej ne gre zgolj za mojo trditev. Pritožujemo se vedno, ko neznosno smrdi. Lastnik nas zavrača, "da njemu ne smrdi, naroči, naj zapiramo okna, da pač nekaj delajo …, zakaj pa smo zunaj". To zame ni "sprotno in strokovno odgovarjanje na pritožbe", ampak norčevanje iz ljudi. Višek cinizma je vaša trditev, da vam CI krati ustavno pravico do razvoja, in celo, da škodi ljudem, ki jih zastopa. Vi kratite našo pravico do zdravega življenjskega okolja, ker v 16 letih niste bili sposobni urediti obratovanja kompostarne tako, da ne škodi okolju in ljudem v kraju.

Ponavljam, CI je vprašala ljudi, ki so soglasno zahtevali, da ARSO ne izda OVD, da se kompostarna zapre in sanira območje.

4. "Kompostarna je umeščena na še vedno nelegalno deponijo industrijskih odpadkov, lastnik pa trdi, da je umeščena na nekdanje odlagališče odpadkov, čeprav ve, da ni opravil niti centimetra sanacije." Moj poudarek je bil na "še vedno" ne pa "nekdanje".

5. Po OVD bi morali prednostno uporabiti zaprte načine skladiščenja, izjemoma prekrite. Vse, več kot 100.000 ton predelanih odpadkov oziroma komposta, je na prostem. Gromozanski kupi niso v celoti prekriti, folija je strgana, vetrovi jo odnašajo (kar sami priznavate), močni nalivi pa spirajo nasipe v podtalnico in Muro. Brez ustreznega dovoljenja skladiščite na gozdnih površinah, ki ste jih uničili z nezakonito sečnjo dreves (ugotovitve Zavoda za gozdove). Navajam resnične in preverljive podatke. CI ne nasprotuje "novim delovnim mestom". Prostih delovnih mest "v zdravju manj obremenjujočem delovnem okolju" pa je dovolj tudi v naši občini.

Marija Janžek, vodja Civilne iniciative proti kompostarni Ceršak

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta