(PREJELI SMO) Zahodni del Lenta bo zaprt za promet (2)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Po zaprtju Lenta bo usoda stanovalcev Mladinske, Maistrove, Kopitarjeve Razlagove in Krekove ulice odvisna od stopnje samopašnosti in arogance župana Arsenoviča. Čeprav je mestni svet na izredni seji 11. februarja 2021 obravnaval edino točko dnevnega reda Pravična delitev prometnega bremena v centru Maribora, kjer smo sklep dopolnili z alinejo, da "v primeru izrednih razmer in intervencij lahko MOM spremeni prometni režim na Koroški cesti", kar pomeni, da do izgradnje tunela smiselno odpiramo Koroško cesto z Glavnim trgom v primeru izrednih razmer in intervencij.

Na 33. seji mestnega sveta MOM sem zato podal pobudo, da se do izgradnje tunela začasno in pod posebnimi pogoji (na primer omejitev hitrosti na 10 km/h) odpre za promet Koroška cesta z Glavnim trgom, ki se seveda po izgradnji tunela ponovno zapre. Ob arogantnem odgovoru župana -"Predlagam, da se še kar po Poštni začasno vozimo in še kje, po Slovenski in po Grajskem trgu, to bi lahko bila tudi rešitev"-, in (ne)odgovoru Urada za komunalo je sklepati, da je bila alineja o odprtju v primeru izrednih razmer zgolj mrtva črka na papirju in da sklep, ki je bil sprejet s 40 glasovi za in brez glasu proti, županu ne predstavlja nobene zaveze.

Spomnim naj, da v primeru Grajskega trga, Slovenske ali Poštne ulice ni takšne možnosti in mestni svet nikdar ni sprejel sklepa, ki bi v primeru izrednih razmer ali intervencij to omogočil. Dodatno odprtje Poštne ulice brez Glavnega trga ne bi imelo pomena, kar ponovno priča, da je odgovor župana popoln nesmisel. V Stranki mladih – Zeleni Evrope podpiramo čimprejšnji prehod na učinkovit in dostopen javni promet in opuščanje uporabe avtomobilov, a dokler tega ne dosežemo, ne morejo stanovalci omenjenih ulic prevzeti vsega bremena levega brega Drave samo zaradi županove trme.

Upam in želim si, da bo župan vsaj zaradi bližajočih se volitev, če ne zaradi tega, ker je tako pravično, vsaj začasno do izgradnje tunela razbremenil stanovalce Mladinske, Maistrove, Kopitarjeve, Razlagove in Krekove ulice s smiselno souporabo Koroške ceste z Glavnim trgom, pa čeprav le za javni potniški promet in druge smiselne izjeme (na primer promet osebnih vozil zgolj ob delavnikih v času največjih prometnih konic z omejeno hitrostjo 10 km/h).

Ob tem želim izrecno poudariti, da začasna preusmeritev prometa na trge ali ulice, ki so že desetletja zaprti za promet, ne bi bila novost, saj v teh dneh zaradi obnove Gregorčičeve ulice poteka promet vseh vozil 24/7 čez Trg generala Maistra, kar je bistveno bolj invazivna in manj nujna rešitev kot omejeno začasno odprtje Koroške. Preusmeritev prometa čez Trg generala Maistra namreč ne predstavlja alternative zaprti prometni smeri, ampak zgolj olajša dostop do plačljivih parkirišč ob Trgu generala Maistra, kar bi lahko rešili tudi z začasno dvosmerno ureditvijo prometnice ob Trgu generala Maistra.

Igor Jurišič, mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta