Preventivna akcija na Trgu svobode: Skozi črevo do zdravja

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
17.06.2019 18:16

Evropski kodeks proti raku predlaga dvanajst priporočil oziroma nasvetov, večina jih je povezanih z zdravim življenjskim slogom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preventivno akcijo, projekt Skozi črevo do zdravja, so predstavili na tiskovni konferenci v mariborskem Zdravstvenem domu.
Sašo Bizjak

V torek med 9. in 13. uro bo na Trgu svobode v Mariboru velika preventivna akcija za preprečevanje rakavih obolenj Skozi črevo do zdravja. Na stojnicah in velikem modelu črevesa iz presejalnega programa Svit se bo mogoče v družbi strokovnjakov poučiti o delovanju črevesa, bolezenskih spremembah in tem, kako jih prepoznati, ob družbi "gospoda Svitka", ki bo mimoidoče privabljal in razveseljeval z baloni, pa se zares zavedeti, da raki ne živijo le v vodi, ampak tudi - precej bolj nevarni - v našem telesu in se zato seznaniti z dejavniki tveganja in dvanajstimi nasveti Evropskega kodeksa proti raku.
Na preventivno akcijo Skozi črevo do zdravja skupaj vabijo mariborski Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca, mariborska enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter nevladne organizacije in društva, med njimi Društvo za boj proti raku Štajerske, ki je pobudnik akcije, Slovenska unija pacientov, Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, društvo Hospic in Toti DCA Maribor.

​Pomen normalne telesne teže

Preventivna akcija je načrtno zasnovana pred poletjem. To je po eni strani čas večje izpostavljenosti nekaterim dejavnikom tveganja, na primer s prekomernim sončenjem, počitniškimi pretiravanji v hrani (denimo na piknikih) in pijači, manjši telesni aktivnosti, a hkrati je počitniški čas priložnost, da začnemo spremembo vsakdanjih navad nezdravega življenjskega sloga. Evropski kodeks proti raku predlaga dvanajst priporočil oziroma nasvetov. Večina jih je povezanih z zdravim življenjskim slogom. Izpostavlja se opuščanje kajenja in izogibanju tobačnemu dimu iz okolja, poudarja pomen normalne telesne teže in telesne dejavnosti, zdrave prehrane, izogibanje alkoholu, prekomernemu sončenju - z zdravim življenjskim slogom bi namreč lahko preprečili tretjino vseh rakov. Raba tobaka denimo povzroča 15 vrst raka, fizična neaktivnost deset vrst ...

Pričakuje se porast rakavih obolenj

Zaradi staranja prebivalstva je mogoče pričakovati velik porast rakavih obolenj, zato je preventiva zelo pomembna. Mariborski zdravstveni domv okviru Centra za krepitev zdravja izvaja brezplačne preventivne delavnice - da bi dosegli čim več ljudi, jih izvajajo tudi na terenu v vseh dvanajstih občinah ustanoviteljicah zdravstvenega doma, uspešna je tudi info Svit točka, k sodelovanju v Svitu pa ljudi nagovarjajo tudi patronažne medicinske sestre. Poleg tega so izdelali katalog informacij na spletni strani, kjer je mogoče izvedeti, kje se v Mariboru izvajajo preventivni programi. In kot rečeno, v torek se bo mogoče o preventivi poučiti tudi na Trgu svobode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta