Pri Kopičevih iz Maribora prvi izvezli slovenski grb

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
18.04.2021 05:25
Pomemben del zastave je grb, ki so ga prvi izvezli pri Kopičevih v Mariboru. Po veziljstvu so bili nekoč znani tudi izven meja Slovenije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mehanski program za vezenje slovenskega grba
Anita Kirbiš

Dan slovenske zastave obeležujemo 7. aprila, na dan, ko je domoljubni študent Lovro Toman revolucionarnega leta 1848 s somišljeniki prvič izobesil slovensko zastavo v Wolfovi ulici 8 v Ljubljani. Ni pa več tako močan spomin na to, kako močna je bila družina Franca Kopiča, mariborskega filmarja, dobitnika mnogih nagrad na mednarodnih filmskih festivalih, v veziljstvu.

Tudi Franc Kopič je po izobrazbi tekstilni inženir in je izdelal številne programe za vezenje. V svojem arhivu ima za to okrog 15.000 mehanskih in računalniških programov. Družina pa ni bila po svojih veziljskih storitvah znana samo v Mariboru, ampak takrat po celotni Jugoslaviji, in tako ni naključje, da je prav Franc Kopič prvi v letu osamosvajanja, 1991., izdelal mehanski veziljski program za slovenski grb. Dolg je okrog sto metrov (takrat še ni bila razvita računalniška tehnologija), pa tudi vezli so se prvi slovenski grbi, takrat še na mehanskih veziljskih strojih, prav pri Kopičevih v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta