Pri Nadškofijski karitas Maribor največje stiske pričakujejo v drugi polovici leta

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
15.06.2022 02:00

Zaradi naraščanja cen energentov, hrane in drugega zaznavajo pri Nadškofijski karitas Maribor velik porast stisk med ljudmi - ne le materialnih, vse več je tudi psihosocialnih stisk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med prosilci so ne le prejemniki socialnih pomoči in upokojenci z najnižjimi pokojninami, ampak tudi zaposleni z nizkimi plačami in samozaposleni. 
Sašo Bizjak

Pri Nadškofijski karitas Maribor zaradi naraščanja cen energentov, hrane in drugega zaznavajo velik porast stisk med ljudmi - ne le materialnih, vse več je tudi psihosocialnih stisk. Poleg rednih prosilcev pridejo po pomoč tisti, ki jih zadnjih nekaj let niso več srečevali, zaradi razpada družin ali družinskega nasilja pa je veliko tudi novih prošenj. Med prosilci so ne le prejemniki socialnih pomoči in upokojenci z najnižjimi pokojninami, ampak tudi zaposleni z nizkimi plačami in samozaposleni.

Sašo Bizjak

V prvih štirih mesecih letos je v okviru sprejemno-informacijske in svetovalne pisarne prejelo pomoč v hrani, oblačilih, v obliki svetovanja, informiranja oziroma psihosocialno pomoč 2264 ljudi, 232 vlog pa je prispelo v okviru programa za reševanje energetske revščine, ki ga je sprejela mariborska občina - skupaj je bilo v okviru tega ukrepa realiziranih za dobrih 13 tisoč evrov pomoči. "Največje stiske pričakujemo v drugi polovici leta, ko ne bo več subvencij na državni ravni," pravijo na Nadškofijski karitas Maribor.

Andrej Petelinšek

Nadškofijska karitas Maribor se je odzvala tudi na krizo v Ukrajini. Tja so poslali 22 ton pomoči v hrani in higienskih potrebščinah, pomagajo pa okoli 120 begunskim družinam z osnovnimi prehranskimi in higienskimi artikli, pomočjo pri nastanitvah in/ali urejanjem dokumentacije. Na njihovem sedežu v Strossmayerjevi ulici vsako sredo nudijo prostor za srečanje ukrajinskih družin, ki se ga udeleži med 45 in 70 ljudi, za ukrajinske begunce pa so tudi pričeli izvajati delavnice učenja slovenskega jezika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta