Prometni načrti v Mariboru: Alternativ še ni

Igor Selan Igor Selan
16.10.2019 20:03

Večerova javna razprava o možnostih zapiranja zgodovinskega središča za avtomobilski promet; odpor občanov pričakovan, a treba bo prisluhniti tudi stroki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenova Koroške ceste bo zaradi trimesečne zapore prometa za mesto predstavljala stres. 
Andrej Petelinsek

Če Maribor želi zgodovinsko mestno središče med Strossmayerjevo cesto na eni in Partizansko cesto na drugi strani ter med Gregorčičevo ulico in Lentom zapreti za avtomobilski promet in ga nameniti pešcem in kolesarjem, bo nujno treba poiskati alternative na osi vzhod-zahod na levem bregu Drave. Odgovor na to, katere so sploh možne, bo dala celovita študija razvoja prometne ureditve prometa, ki jo je občina naročila nedavno. "Žal je Maribor tukaj zaostal, takšno študijo bi bilo treba naročiti že pred več kot desetimi leti. Kljub temu smo se odločili, da s prenovo Glavnega trga in Koroške ceste ne odlašamo, čeprav bi ta študija z vsemi alternativami, ki bi bile potrebne, morala biti izvedena že pred tem posegom," je na Večerovi javni razpravi povedal podžupan Samo Peter Medved.
Ker občina načrtuje tudi zaprtje Lenta in Starega mostu, kot možne alternative Medved omenja gradnjo tunela pod Koroško cesto, gradnjo tunela med Gosposvetsko in Partizansko, gradnjo novega mostu v podaljšku Strossmayerjeve ali Prežihove, aktualna pa ostaja tudi severna obvoznica: "Vse te variante bomo nato prometno in okoljsko ovrednotili, primerjali in se na osnovi tega odločili, kako naprej." Izbrane alternative bodo prihodnje leto svoj prostor dobile tudi v novem občinskem prostorskem načrtu, katerega sprejem prav tako zamuja dobro desetletje.

Samo Peter Medved, podžupan mestne občine Maribor

Samo Peter Medved
Andrej Petelinsek

Bernard Majhenič, direktor Marproma

Bernard Majhenič
Andrej Petelinsek

Zekira Marković, gostinka

Zekira Markovič
Andrej Petelinsek

David Polutnik, vodja urada za gospodarske dejavnosti in promet MOL

David Polutnik
Andrej Petelinsek

Josip Rotar, Lista kolesarjev in pešcev

Josip Rotar
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta