Prva stavka v zgodovini Pošte

Srečko Klapš Srečko Klapš
10.11.2019 20:06

Ob stavki, ki se je začela opolnoči, bodo moteni prenos reklam, jutranja dostava časopisov in nekaterih paketnih pošiljk, izvajanje bančnih in finančnih storitev ter prodaja pri poštnih okencih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Stavka zaposlenih v Pošti Slovenije, prva taka v zgodovini, se je začela danes ob polnoči v poštno-logističnih centrih in se bo, kot kaže, nadaljevala. Poteka v vseh organizacijskih enotah Pošte Slovenije, razen v strokovnih službah uprave družbe in poslovnih enot.
Saša Gržinič, predsednik Sindikata poštnih delavcev (SPD), ki je stavko napovedal, je dejal, da bodo imeli dva stavkovna štaba, enega v Ljubljani in drugega v Mariboru. "Članom smo v nedeljo pošiljali še zadnje informacije, kako naj poteka stavka oziroma katera dela je treba po zakonu kljub temu opravljati. Bojimo se tudi pritiskov na zaposlene, zato si prizadevamo za čim bolj jasna navodila. Po naših informacijah je delodajalec včeraj še do polnoči skušal z nadurnim delom organizirati pripravo strojev za distribucijo reklam za torek," je dejal Gržinič, ki meni, da bodo, kot kaže, stavkali tudi v torek, ko naj bi se nadaljevala pogajanja, ki za danes niso predvidena.

Večji sindikat stavke ni napovedal

Današnje stavke pa niso napovedali v večjem od obeh reprezentativnih sindikatov, Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ). Saška Kiara Kumer, generalna sekretarka SDPZ, nam je dejala, da glede na to, da Pošta Slovenije uresničuje dogovorjene zaveze iz sporazuma, ki sta ga februarja letos podpisala oba sindikata, razlogov za zaostrovanje ni. "Bomo pa konec leta ocenili, kaj od dogovorjenega je bilo uresničeno in kaj morda delodajalec krši, in se takrat odločili, kako naprej." Ne glede na to pa se lahko tudi njihovi člani ali tisti, ki niso v sindikatu, pridružijo stavki, če se za to odločijo, saj je pravica do stavke individualna. To potrjuje tudi Gržinič, kot pravi, je udeležbo v stavki napovedalo tudi veliko število delavcev, ki niso člani sindikata.

Ob polnoči so najprej začeli stavkati v poštno-logističnih centrih, nato v vseh organizacijskih enotah Pošte Slovenije, razen v strokovnih službah uprave družbe in poslovnih enot.
Andrej Petelinšek

Vodstvo ponudilo izplačilo poslovne uspešnosti

Lebe Grajfova čez vikend še ni mogla oceniti, koliko zaposlenih od skupaj 6300 se bo pridružilo stavki. Tudi v Sindikatu poštnih delavcev za zdaj še nimajo števila sodelujočih v stavki. Kot je povedala predstavnica sindikata Dijana Kos, je podpora stavki zelo visoka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta