Skrb za grobno mesto naj bo sistematična in dolgoročna

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
01.11.2020 06:00

Pri Pogrebnem podjetju Maribor se trudijo prav vsakomur zagotoviti primeren prostor in okolje, da se po svojih željah in zmožnostih spominja preminulih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Pogrebnega podjetja Maribor

Ljudje žalujemo različno, prav tako se različno spominjamo svojih bližnjih, ko jih ni več z nami. Nekateri čutijo potrebo, da grob svojcev obiščejo kar se da pogosto, tudi vsak teden, prižgejo svečo v spomin, dajo v vazo sveže cvetje in se za nekaj trenutkov zatopijo v molitev in spomine.

Pokopališči Pobrežje in Dobrava, ki ju upravljajo pri Pogrebnem podjetju Maribor, negujejo kot mesto spomina, na katerem skrbijo za primerno ureditev okolice, potrebno tišino in spokojnost, da se lahko obiskovalci v miru poglobijo vase. V takem okolju lahko razmišljajo o skupnih trenutkih s pokojnikom in se dostojno poslovijo od njega.

Ureditev odvisna od želja in možnosti

Urejanje in vzdrževanje celotnega pokopališča sta torej v prvi vrsti naloga Pogrebnega podjetja Maribor, za posamezna grobna mesta pa so najbolj odgovorni sami najemniki grobnih mest. Tudi tukaj so okusi, želje in zmožnosti različni. Le redko kje še vidimo na grobu samo preprost lesen križ, večinoma na slovenskih pokopališčih prevladujejo nagrobni spomeniki in plošče. Izbira je na tem področju res velika, od vrste kamna do oblike spomenika, številne možnosti so tudi pri dodatni opremi, kot so večne lučke, podstavki za sveče, vaze ali cvetlična korita in podobno. Od okusa, smisla za urejanje nasadov, časa, ki ga imamo na voljo, in navsezadnje fizične zmogljivosti je odvisno, ali bomo na grobu uredili prostor za cvetje ali ga bo v celoti prekrivala plošča. Vse našteto moramo upoštevati, preden se lotimo urejanja grobnega mesta. Tega namreč ne bomo počeli vsako leto znova, ampak je naša odločitev dolgoročna.

Arhiv Pogrebnega podjetja Maribor

Pri oblikovanju grobnega mesta in skrbi zanj lahko pomagajo strokovnjaki iz Pogrebnega podjetja Maribor, ki imajo s tem dolgoletne izkušnje. Svetujejo lahko pri izbiri spomenika, okrasnih elementov in ustreznega nasada. Ob tem pa vse leto zagotavljajo tudi različne storitve, za katere ne moremo poskrbeti sami: zalivanje, čiščenje, gnojenje, skrb za okrasno cvetje in košnjo trave. Vse to je treba opravljati redno in sistematično, da je grob v vsakem letnem času urejen in dostojno ohranja spomin na pokojnika.

Odvzem grobnega mesta po treh letih

Pri delu se v Pogrebnem podjetju Maribor srečujejo tudi z velikim izzivom, kako za vzdrževanje in posodabljanje infrastrukture zagotoviti dovolj finančnih sredstev. Osnovni vir financiranja infrastrukturnih projektov pokopališča pomenijo grobnine (prej imenovane najemnine grobov). Primerjalno gledano, so grobnine v Mariboru med najnižjimi v Sloveniji, kajti pri določanju višine najemnine se še vedno močno upošteva socialni vidik. Toda kljub občutno nižjim cenam grobnin se soočajo z vedno večjim številom neplačnikov. Upravljavec pokopališča je dolžan grobno mesto, za katero ni sklenjena najemna pogodba in najmanj tri leta ni plačana najemnina, najemniku odvzeti. Ker gre po izkušnjah vendarle za izredno občutljivo področje, se za odvzem grobov vodi poseben postopek. Če se najemniki kljub večkratnemu pozivu niso odzvali in poravnali obveznosti, se tako grobno mesto odvzame. Po končanih postopkih odvzemov razpoložljive grobove ponudijo novim najemnikom in s tem še naprej zagotavlja kakovostno vzdrževanje ter ustrezen razvoj pokopališč v mesto spomina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta