Slovenski vojak na preizkusu v ZDA edini dosegel maksimalno število točk

Damijan Toplak Damijan Toplak
18.04.2021 05:00
Nadporočnik Aleš Siničič, pripadnik lahke raketne baterije zračne obrambe 72. brigade, je med izobraževanjem v ZDA na posebnem obrambnem tečaju v vojaški bazi Fort Sill v Oklahomi dosegel izjemen uspeh. Na izredno zahtevnem vojaškem testu fizične zmogljivosti je kot edini v generaciji in četrti od nekaj več kot milijon vojakov, ki so se pomerili na tem testu doslej, dosegel vseh 600 točk.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nadporočnik Aleš Siničič s priznanji
Osebni arhiv

Test se v ZDA imenuje Army Combat Fitness Test in je podlaga za ugotavljanje pripravljenosti vojaka na zahteve sodobnega bojišča. Je standard ameriške vojske, ki ga morajo vojaki opraviti vsakih šest mesecev. Vaje si sledijo v točno določenem zaporedju in celotni test, vključujoč ogrevanje, je treba opraviti v manj kot 90 minutah. Pri prvi vaji so tri ponovitve maksimalne teže mrtvega dviga z nevtralnim prijemom. Pri drugi vojak izvede met petkilogramske žoge čez glavo v daljino. Pri tretji se dve minuti štejejo sklece z iztegom rok v spodnjem položaju. Četrta vaja se izvaja na 50-metrskem poligonu in je sestavljena iz petih sklopov: sprinta, vleke 40-kilogramskih sani, stranskih korakov, prenašanja dveh 18-kilogramskih uteži in spet sprinta. Vse vaje se izvajajo dvakrat na 50 metrih. Peto vajo dela vojak na drogu, z maksimalnim številom ponovitev dviga nog iz vese na drogu. Po tem sklopu vaj sledi pet minut počitka, nakar vojaki izvedejo še zadnjo disciplino, tek na 3200 metrov.

Zahteve za osvojitev maksimalnega števila točk pri posameznih vajah so postavljene zelo visoko, kar je razvidno iz neverjetno majhnega števila vojakov, ki jim je uspelo test opraviti brezhibno. Dosežek Siničiča je tako zelo pomemben za prepoznavnost Slovenske vojske, ki ga je tudi poslala na izobraževanje v ZDA, kot celotne Slovenije. Za dosežek je 32-letni Siničič prejel nagrado MG Anderson Iron Leader Award2 ter posebno priznanje bataljona zračne obrambe ameriške vojske.

Zapis o njegovih uspehih na družbenem omrežju
Osebni arhiv

"Za rezultat je bilo treba kar nekaj priprav in k temu sta veliko pripomogla moj način življenja in aktivno športno udejstvovanje. Za vse je v veliki meri zaslužna moja družina, na šolanju v ZDA mi je ves čas stala ob strani in me podpirala," je izjemni mednarodni dosežek pospremil Aleš Siničič. K njemu čez lužo so namreč novembra prišli partnerka in oba otroka. Siničič je po končani Srednji ekonomski šoli in gimnaziji v Mariboru zaključil višjo šolo na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, zatem še postal pripadnik Slovenske vojske, kjer je opravil šolo za častnike in postal tudi najmlajši nadporočnik. Zdaj je z družino na tritedenskem potovanju po zahodu ZDA (Las Vegas, Veliki kanjon, Kalifornija), namen imajo obiskati tudi družino Anžeta Kopitarja v Los Angelesu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta