Študentje darujejo kri in vabijo na akcijo tudi delovno-aktivne

Jana Juvan Jana Juvan
20.11.2023 16:56

Danes je na FERI potekala tradicionalna jesenska krvodajalska akcija mariborskih študentov. Jutri bodo krvodajalce vabili v UKC

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
krvodajalska študenti
Ukc Mb

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so študentje danes znova darovali svojo kri. Gre za radicionalno jesensko krvodajalsko akcijo, ki poteka pod sloganom 'Daruj več kot le kri. Daruj življenje.'

Prednost tovrstnih terenskih krvodajalskih akcij je prav pridobivanje novih krvodajalcev, je povedala zdravnica Erika Kavaš iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor. "Na ta način pridobivamo nove mlade krvodajalce, ki bodo lahko tudi v naslednjih 20 letih pomagali pri nemotenem zdravljenju bolnikov s krvjo. Tako kot vzgajamo naše otroke, vzgajamo tudi naše bodoče krvodajalce. Pomembno je, da mlade vzgajamo v smislu solidarnosti. Morajo se zavedati, da moramo delati za pridobitveno delo, obenem pa imeti čut za sočloveka, saj sodobna, razvita družba brez solidarnosti ne more obstajati," je povedala.

Erika Kavaš: "Pomembno je, da mlade vzgajamo v smislu solidarnosti."
Ukc

Ob tem je izrazila upanje, da jih bo zdravstvena politika primerno podprla, da bo tudi vprihodnje v sistemu zadosti krvodajalcev. Znano je namreč, da število krvodajalcev skozi leta upada in da si stroka želi korenitejših ukrepov za dvig krvodajalstva v populaciji.

Tedensko potrebujejo 400 enot krvi

Zaloge krvi v Mariboru so trenutno zadovoljive, je še povedala Erika Kavaš. Tedensko morajo v severovzhodu države sicer zbrati 400 enot krvi, da zadovoljijo osnovnim potrebam po krvi. Center za transfuzijsko medicino namreč skrbi za tri bolnišnice - poleg matičnega UKC Maribor še za ptujsko in murskosoboško bolnišnico.

Študentski svet Univerze v Mariboru krvodajalske akcije za študente prireja že dvajset let, je povedala Nomi Hrast, prorektorica za študentska vprašanja UM. "Hvaležni smo vsem študentom, ki poleg znanja na univerzi tako odnašajo tudi ogromno dobrih vrednot in navad za celo življenje. Verjamem, da jim bo to v življenju pomenilo biti boljši ljudje - boljši prijatelji, boljši sodelavci, mogoče tudi direktorji," je dejala.

Nomi Hrast: "Dobrodošli so vsi. Tudi tisti, ki so bili študenti - pred kratkim ali pred veliko časa nazaj, pa tudi študenti po duši,"
Ukc

V zadnjem času opažajo ponovno več interesa za krvodajalstvo pri študentih, zato razmišljajo, da bi akcije, ki trajajo običajno dva dni, razširili še za en dan in še na eno lokacijo. Njihova akcija, ki poteka danes na FERI-ju, bo torej tudi jutri, in sicer v UKC Maribor, v kletnih prostorih pod urgenco, kjer deluje Center za transfuzijsko medicino.

Tudi Nomi Hrast opaža, da se največ študentov za krvodajalstvo odloči prav na terenskih akcijah in se potem tudi večkrat vračajo. V tokratni akciji pričakujejo vsaj sto študentov. "Dobrodošli so vsi. Tudi tisti, ki so bili študenti - pred kratkim ali pred veliko časa nazaj, pa tudi študenti po duši," je še pozvala in povedala, da so veseli tudi podpore zaposlenih na Univerzi v Mariboru, ki nekateri pravtako darujejo kri in pozivajo k temu tudi svoje študente.

Šibka plat je delovno-aktivna populacija

Krvodajalstvo v Sloveniji koordinira Rdeči križ. Sekretar mariborske izpostave, Metod Dolinšek, je ob robu današnje akcije govoril tudi o izzivih, ki jih za krvodajalstvo pripravlja demografska slika. Staranje prebivalstva seveda pomeni večanje potrebe po zdravljenju s krvjo, hkrati pa manjši bazen krvodajalcev ne slika prav optimistične slike za prihodnost. 

Metod Dolinšek: "Morali se bomo bolj prilagoditi krvodajalcem tudi v popoldanskem času in ob vikendih."
Ukc

"Slovenci smo lahko ponosni na mlado generacijo, ki se dobro odziva. Šibka plat našega krvodajalstva je delovno-aktivno prebivalstvo. Tukaj vodimo intenzivne pogovore z različnimi deležniki. Želimo si, da Slovenija ostane zgled brezplačnega in prostovoljnega zbiranja krvi. Verjamemo, da to lahko ostane perspektiva naše države. Moramo pa za to neprimerno več energije vlagati v to, kako delovno-aktivnemu prebivalstvu omogočiti udeležbo na krvodajalskih akcijah," je povedal Dolinšek. Terenske akcije so ena od oblik, je dodal. "Morali se bomo pa bolj prilagoditi krvodajalcem tudi v popoldanskem času in ob vikendih," razmišlja.

Povedal je še, da v posamični generaciji krvodajalci predstavljajo okoli štiri odstotke prebivalstva, med mladimi pa celo deset odstotkov. "Pri mladih ni za iskati razloga, zakaj morda ne bo dovolj krvi," je poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta