UKC Maribor poziva vlado, naj prerazporedi delavce v zdravstvu iz vse Slovenije, ker zaradi covida-19 ne zmorejo obvladovati razmer

Nina Ambrož Nina Ambrož
23.10.2020 17:05

Sicer se lahko zgodi, da rezultati zdravljenja covid bolnikov, ki kažejo 70-odstotno preživetje, ne bodo več takšni. Notranje rezerve so izčrpane, opozarjajo. Na intenzivni terapiji 14 bolnikov, skupno hospitaliziranih 59.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Vogrin o stanju v UKC Maribor.
Tadej Regent

UKC Maribor poziva vlado, naj prerazporedi delavce v zdravstvu iz vse Slovenije, ker zaradi covida-19 ne zmorejo obvladovati razmer

Sicer se lahko zgodi, da rezultati zdravljenja covid bolnikov, ki kažejo 70-odstotno preživetje, ne bodo več takšni. Notranje rezerve so izčrpane, opozarjajo. Na intenzivni terapiji 14 bolnikov, skupno hospitaliziranih 59.

Predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor opozarjajo, da zaradi covida-19 poka po vseh šivih. Problem ni le zdravljenje bolnikov z novim koronavirusom, temveč mnogih ostalih, ki so za zdravljenje prikrajšani, so poudarili na današnji novinarski konferenci. Prostorske kapacitete za covid bolnike so našli z reorganizacijo znotraj oddelkov UKC, prerazporedili so tudi nekaj zaposlenih, nekatere učijo novih veščin. A to ne bo dovolj, opozarjajo, pomanjkanje zdravnikov in medicinskih sester je dramatično, hudo. Zato UKC Maribor poziva vlado, naj prerazporedi delavce iz vseh slovenskih zdravstvenih ustanov v kraje, kjer je stiska največja, med drugim tudi v Maribor.

Dr. Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor, je orisal aktualno stanje: "Epidemiološka slika se bistveno spreminja. Danes imamo hospitaliziranih 45 pacientov na akutnem oddelku in 14 na oddelku za intenzivno terapijo. Številke se bodo v naslednjih dneh zelo hitro spreminjale, večale in kapacitete, ki so zdaj na voljo, ne bodo zadoščale. Za covid paciente bomo imeli na voljo eno etažo na kliniki za ginekologijo in stavbo infekcijskega oddelka, kar pomeni skupno prostora za 105 akutno obolelih pacientov in 24 postelj za paciente, ki potrebujejo intenzivno terapijo. To pomeni za ustanovo enormen napor, ker smo že pred krizo imeli težavo z oskrbo intenzivnih pacientov." Prerazporedili so več kot 110 medicinskih sester in nekaj deset zdravnikov.  A to premeščanje zaposlenih, ki so usposobljeni za druga dela, prinaša pomembno posledico - bistveno nižanje standardov in opuščanje drugih bolnišničnih programov. "Izvajamo le še nujne posege, operativne smo zmanjšali, in zdravimo paciente, ki so zdravijo zaradi karcinomskih obolenj," je dejal strokovni direktor.

Tadej Regent

"Vidimo, da v vseh ustanovah v Sloveniji ni enako, nekatere imajo višjo rezervo. Pri nekaterih koncesionarjih še vedno poteka delo pri običajnih, elektivnih pacientih. Zato je nujno, da odreagira ministrstvo, da se prerazporedijo vsi kadri v tiste ustanove, kjer se borimo za življenja, in da vsi pristopimo k reševanju življenj," je Vogrin apeliral na vlado, zlasti na ministra za zdravje Gantarja. Izpostavil je še: "Rezultati covid zdravljenja so pri nas odlični. Preživetje je 70-odstotno, medtem ko je v Avstriji in Nemčiji ta rezultat približno 50-odstoten." Če se bodo kadrovske in prostorske težave nadaljevale, bodo rezultati slabši, napovedujejo v UKC Maribor. 

Dr. Franc Svenšek, predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino v UKC Maribor, kjer so le štirje specialisti, pravi, da delajo na polno. Povzel je tudi opažanja kolegov, da bolniki prihajajo do specialistov (pre)pozno oziroma "kasneje, ker so osebni zdravniki težje dosegljivi. Žal prihajajo k nam z že napredovano obliko dihalne odpovedi." 

Predstojnica enote za intenzivno covid terapijo dr. Alenka Strdin Košir je povedala, da je od 14 bolnikov, ki so na intenzivni negi, najmlajši star 39 let, najstarejši pa 80 let. "Priliv je od dva do štiri bolnike na dan. Pričakujemo, da bo čez teden ali dva intenziva polna. Ko se zapolnijo vse kapacitete, bo z bolniki delal neustrezno izobražen kader. Najbolj ozko grlo je sestrski kader. Če je zdaj 40 odstotkov ustrezno izobraženih, jih bo potem morda 20 ali deset odstotkov. Nekatere se bodo v tem času sicer priučile intenzivne medicine, a v nekaj tednih vseh ni mogoče priučiti." Vogrin je dodal, da se zdravniki in medicinske sestre zavedajo, da niso popolnoma usposobljeni, in so zato v velikih osebnih, profesionalnih stiskah. Vendar želijo pomagati in se učiti, je sklenila Iris Živko, strokovna vodja zdravstvene nege oddelka za intenzivno interno medicino UKC Maribor.

Zaradi covida-19 (karantena, morebitni stik, okužbe ipd.) je bilo včeraj odsotnih 114 zaposlenih UKC Maribor, od tega 14 zdravnikov in 76 medicinskih sester.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta