UKC Maribor: Strokovni direktor Vogrin ostal brez soglasja za delo v tržni dejavnosti

05.10.2021 19:19
Svet UKC Maribor ima nove člane, za predsednika so znova izvolili Kazimirja Miksića.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anton Crnjac, Kazimir Miksić in Matjaž Vogrin pred začetkom seje sveta zavoda UKC Maribor Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Na konstitutivni seji sveta UKC Maribor so sedeli novi člani tega nadzornega telesa bolnišnice. Ker je prejšnjim potekel štiriletni mandat, je vlada že sredi avgusta imenovala novih pet članov. To so ostali že v prejšnjo sestavo imenovani Andrej Šauperl iz NSi, nekdanji kirurg in član SDS Kazimir Miksić, Boris Miha Kaučič (SDS) in Federico Victor Potočnik (nekdanji vodja podmladka NSi), po novem pa še Mirko Stopar (vodja sektorja za izredne razmere na ministrstvu za zdravje) in kot edina članica Helena Kujundžič Lukaček, nekdanja mariborska podžupanja iz vrst SMC in aktualna vršilka dolžnosti direktorja direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo na šolskem ministrstvu. Mestna občina Maribor je v svet znova imenovala Zdravka Luketiča (NSi), zamenjala pa se je predstavnica zavarovancev, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v svet imenoval Boruta Bogataja. Tudi zaposlene v UKC Maribor bodo zastopali novi člani, to so Uroš Zebec, Jure Knez in Luka Kolarič.

Sašo Bizjak

Soglasno so brez posebne razprave znova izvolili Kazimirja Miksića kot predsednika sveta UKC, Luka Kolarič je postal njegov namestnik. UKC Maribor ima sicer od sredine junija tudi novega direktorja Antona Crnjaca, medtem ko strokovni direktor ostaja Matjaž Vogrin, ki je bil na to mesto imenovan marca 2018.

Okoli tri milijone za investicije

Nova sestava sveta zavoda je imela na dnevnem redu predvsem potrditev nekaterih investicij, najprej za nabavo dveh večjih aparatur - sterilizatorja za operacijski blok v višini 1,2 milijona evrov in analizatorja za določitev drog in zdravilnih učinkovin v biološkem materialu za bolnišnični laboratorij v višini 623.030 evrov. Nato so odobrili tudi nakup približno 430 kvadratnih metrov poslovnih prostorov v Ljubljanski ulici 9, kamor želijo preseliti del upravno-tehničnih služb, ki zdaj zasedajo približno 600 kvadratnih metrov bolnišničnih prostorov. Vodstvo v tem vidi "idealno priložnost", ker gre za četrto dražbo omenjenih prostorov, zaradi česar je njihova cena že precej padla, skupaj z manjšim vložkom bi UKC investicija stala 531.000 evrov.

Okoli 500.000 evrov so člani sveta obljubili tudi projektu Empower for 21, raziskovalnemu projektu, ki ga vodi pedopsihiatrinja Hojka Gregorič Kumperščak in bi potekal v sodelovanju z norveškim inštitutom v Trondheimu. Gre za opolnomočenje za delo v 21. stoletju z razvojem veščin vseživljenjskega učenja, dobrega počutja zaposlenega ter s preprečevanjem in prepoznavanjem duševnih motenj.

Sašo Bizjak

Število soglasij bodo zmanjšali na splošno

Nekoliko pa se je zapletlo pri točki, ko je svet zavoda moral podati soglasja za delo strokovnemu direktorju Matjažu Vogrinu. Medtem ko so se strinjali, da lahko opravlja delo kot profesor na mariborski medicinski fakulteti in je v timu kirurgov, ki bodo operirali v dodatnem ortopedskem programu za skrajševanje čakalnih vrst, mu niso podali soglasja za delo v tržni dejavnosti. Vogrin je povedal, da gre za sodelovanje z nekaterimi zavarovalnicami, ki omogočajo svojim zavarovancem, da si izberejo operaterje, ter da je govor o kakšnih petih operacijah letno, ki bi jih opravil zunaj svojega delovnega časa. Skepso ob takšnih dodatnih obremenitvah in "masovnih zaposlitvah" je podal predvsem Miksić, Crnjac pa je ob tem povedal, da ni pristaš podajanja soglasij za delo zunaj ustanove. Povedal je, da bodo na splošno še zmanjšali število soglasij za delo drugod, saj jih je bilo po njegovi oceni v preteklosti preveč.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta