V državi vsesplošno pomanjkanje zdravil za otroke: Calpola ni že več tednov

Jana Juvan Jana Juvan
18.05.2022 11:24

Zdravila Calpol že dlje časa ni možno dobiti, posledično zmanjkuje tudi Dalerona. Pediatrinja iz Šentilja opozarja, da se že vse leto srečujejo s takimi težavami - en čas ni bilo kapljic za oči, pa preparata za železo, praška Singular, antibiotikov ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na slovenskem tržišču je že več tednov nemogoče dobiti zdravilo Calpol za zbijanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin pri otrocih.
Saso Bizjak

Tudi v mariborskih lekarnah je že nekaj tednov težko priti do sirupov, s katerimi majhnim otrokom zbijamo vročino ali lajšamo bolečine. Gre za zdravilo Calpol, eno najpogosteje predpisovanih sirupov z učinkovino paracetamol. Po navedbah nekaterih farmacevtov, se težave z dobavo tega sirupa pojavljajo že vsaj od jeseni. Posledično pa zmanjkuje tudi zalog sorodnega zdravila Daleron, ki ga lahko pediatri lahko predpišejo namesto Calpola. 

Gre za vseslovensko situacijo. Tudi na spletni strani Javne agencije za zdravila (JAZMP) je na seznamu zdravil, ki so prisotna na našem trgu, ob sirupih Calpol in Daleron zapisano "prijava motnje v preskrbi", in sicer za Calpol od 10. februarja, za Daleron pa od 6. maja. Tam sicer pravijo, da "motnji nista bili prepoznani kot kritični, saj so bila ves čas na voljo na trgu zdravila, ki lahko uspešno nadomestijo manjkajoči, zato ukrepanje Agencije ni bilo potrebno." In dodajajo, da v agenciji redno spremljajo prisotnost posameznih zdravil na slovenskem trgu. Ter da so motnje v dostopnosti posameznih zdravil "dokaj pogoste".

Alternative: svečke, tablete

Kako je pravzaprav prišlo do takšnega vsesplošnega pomanjkanja zdravil na slovenskem trgu? "Lekarne dnevno nabavljamo zdravila preko veledrogerij in zelo skrbno pazimo na ustrezne zaloge zdravil. Kadar jih zmanjka pri proizvajalcih in veledrogerijah, jih posledično kmalu tudi v večini lekarn. Natančne vzroke za pomanjkanje določenih zdravil poznajo proizvajalci, ob pomanjkanju pa se v iskanje rešitev vključi tudi JAZMP," pravijo v Lekarnah Maribor. V Krki, ki dobavlja zdravilo Daleron, so nam le potrdili, da je do pomanjkanja tega prišlo zaradi "povečanega povpraševanja". In dejali, da bo "nova količina danes pri veledrogeristih in nato takoj v lekarnah." Pojasnil o vzrokih za nastalo situacijo pa niti od Krke niti od JAZMP nismo prejeli.

Marko Vanovšek

In kaj storiti, če otrok zboli in potrebuje zdravljenje s paracetamolom, a v lekarni ni nobenega izmed omenjenih sirupov? "Nekatere rešitve lahko ponudita zdravnik pediater skupaj s magistrom farmacije v lekarnah - ob pomanjkanju sirupa s paracetamolom so možne alternative svečke s paracetamolom ali tablete za večje otroke, ki npr. že lahko pogoltnejo tableto. Seveda je treba natančno prilagoditi odmerek in ustrezno svetovati," odgovarjajo v Lekarnah Maribor. To pediatri tudi počnejo, otroci tako ne ostanejo brez ustrezne terapije.

Zmanjkuje tudi kapljic za oči, preparata za železo, praška Singular ...

Mojca Švab Zavratnik, pediatrinja iz Šentilja, nam je povedala, da se sicer že vso leto srečujejo s pomanjkanjem zdravil za otroke. Nekaj časa je bilo pomanjkanje kapljic za oči, pa preparata za nadomeščanje železa, že dlje časa ni moč dobiti praška Singular za zdravljenje bolezni dihal, našteje. Spomni se, da so zdravila kdaj zmanjkovala tudi prej, a ima občutek, da se letos to še stopnjuje. Pove, da se sicer zaenkrat še znajdejo, iščejo paralele - za zbijanje vročine prepišejo svečke paracetamola, nadrobljen lekadol ali brufen. "Takoj ko vidimo, da nečesa ni, začnemo predpisovati kaj drugega," poudari. V njeni ambulanti se trudijo, da so za starše ves čas dosegljivi po telefonu in jim lahko tudi na daljavo prepišejo drugo zdravilo, če se zgodi, da nečesa v lekarni zmanjka. Včasih tudi lekarne same zamenjajo, opaža. Večja težava je lahko v velikih zdravstvenih domovih, kjer so posamezni pediatri težje dostopni, ugiba.

Pediatri pogrešajo obveščanje

"Problem je, ker zdravniki nismo centralno obveščeni, da zdravil ni. To izvemo od pacientov. Pogrešamo to komunikacijo - da bi nam torej sporočili, da nečesa ni in kako dolgo predvideno tega ne bo," poudari Mojca Švab Zavratnik. Velikokrat v manjših krajih zato računajo na to, da so z lekarnami v dobrih odnosih in tako hitro pridejo do teh informacij. Sicer ocenjuje, da bi to morala biti naloga JAZMP.

Pediatri staršem v tem primeru, ko zdravila s paracetamolom niso dobavljiva, svetujejo uporabo alternativ - svečk, zdrobljenih tablet ... 
Sašo Bizjak

Težava je seveda, ko gredo vsi iz ene paralele na drugo in potem zmanjka še te. Za nekatera zdravila zato starše pošljejo v Avstrijo, zanimivo tam zaloge nikdar ne poidejo, opaža pediatrinja. Za določena zdravila, ki jih kupijo v tujini, lahko starši nato od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) terjajo tudi povračilo stroškov.

V Lekarnah Maribor so povedali tudi, da zmanjkuje še antibiotičnih sirupov Ospamox in Hiconcil, "ki sta trenutno prav tako nedobavljiva". Pri teh zdravilih je paralelo težje najti, saj ni ustrezno, da bi pediatri predpisovali močnejše antibiotike, če lažji niso dosegljivi, poudari Mojca Švab Zavratnik. Za zdaj je še možno dobiti Ospamox v večji jakosti, zato otrokom, ki potrebujejo tak antibiotik, predpišejo tega v manjši količini.

Otroci so letos sicer bolj bolni kot so bili pred epidemijo, to je posledica izolacije, še opaža Mojca Švab Zavratnik. "Niso prekuženi in bolj zbolevajo. Imamo večjo gnečo kot pred epidemijo. V aprilu smo bili skoraj kot na nivoju sezone gripe, prej je bil običajno aprila že kar mir," pove. V zadnjem tednu se situacija nekoliko umirja, opaža, zato upa, da bo letošnje poletje nekoliko bolj mirno kot lansko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta