V mariborskem zdravstvenem domu odsotnih več kot četrtina zdravnikov: Na pregled se bo čakalo še dlje

Barbara Bradač Barbara Bradač
13.01.2022 18:10

Več družinskih zdravnikov iz mariborskega zdravstvenega doma je bolniško odsotnih. Predstojnica prosi za strpnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Še en val epidemije covida-19, ki ga kroji izjemno nalezljiva različica omikron, povečuje nedostopnost do osebnih zdravnikov. Na nas se je obrnil bralec, ki je zdravnici o svojih zdravstvenih težavah, zaradi katerih ne more opravljati svojega dela, pisal v torek, odgovor, da lahko na pregled pride ne prej kot čez deset dni, je prejel šele naslednji dan. Razlog je seveda v tem, da - kot se je napovedovalo - je zbolelo tudi veliko zdravnikov. Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je tako včeraj obvestil javnost, da je podaljšan odzivni čas ambulant družinske medicine zaradi povečanega števila bolniških odsotnosti zdravnikov. V 50 ambulantah družinske medicine manjka 14 zdravnikov zaradi obolenj s covidom in zaradi drugih boleznin. "To, da je 14 zdravnikov odsotnih, pomeni 14 ambulant, kjer ni zdravnika, in v tem primeru pokriva ambulanto nekdo drug za krajši čas z nadurnim delom ali pa ambulanta, ki je zraven, dela za dve. Torej je količina dela na en tim bistveno večja," pojasnjuje Maja Arzenšek, vodja družinskih zdravnikov v mariborskem zdravstvenem domu.

Vodja družinskih zdravnikov v mariborskem zdravstvenem domu Maja Arzenšek

Igor Napast

Za koliko se bo odzivni čas ambulant podaljšal, ne more napovedati. "Vsak dan se povečuje število ljudi, ki zbolijo za covidom in potrebujejo bolniško, nasvete in posvete. Hkrati pa osebje, ki dela v ambulantah, pokriva tudi covid cepljenje in covid ambulante," pojasnjuje razloge. Paciente vljudno prosi za strpnost. "Pa morda, da se za težave, ki so prisotne dalj časa in niso nujno potrebne obravnave, v tem obdobju malo počaka," poziva. Ob poslanem elektronskem sporočilu je v primeru zaprtja ambulante v odzivu navedeno, na kateri elektronski naslov je treba poslati sporočilo ali pa da naj pokličejo na centralo 02 22 86 200, kjer bodo dobili dodatne informacije. V naslednjih dneh se pričakuje, da bo odsotnost zdravnikov še naraščala in bo odzivni čas posameznih ambulant družinske medicine zaradi tega daljši. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta