V Mariboru že 65 let organizirano igrajo bridž. Zakaj tej igri s kartami pravijo tudi kraljica iger?

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
08.10.2023 03:25

Bridž klub Maribor letos beleži že 65 let obstoja. Ob tej priložnosti pripravljajo prihodnjo soboto, 14. oktobra, mednarodni turnir v igri, ki ima tudi terapevtske učinke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani Bridž kluba Maribor 
Andrej Petelinšek

Bridž je miselna igra z 52 kartami za štiri. A ni le miselna igra, je tudi šport, ima podoben status kot šah, a veliko več kombinacij, kar 635.013,559.599, pravijo ji kraljica iger s kartami. Po mnenju poznavalcev je najpopolnejša in najzanimivejša igra, kar si jih je izmislil človek. Bridž lahko igra vsak ne glede na starost, spol, poklic ali tekmovalne ambicije. ​Je odličen trening možganov, ima tudi terapevtske učinke, saj se igralec sprosti, pozabi na vse skrbi in tegobe. Zahteva zbranost, borbenost, hitre odločitve in vzdržljivost.

Člani so bridž redno igrali v hotelu Piramida, po njegovi prodaji pospešeno iščejo nove prostore. 
Andrej Petelinšek

Prvi so bridž začeli igrati v Angliji, v Sloveniji so ga neorganizirano začeli igrati v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Bridž zveza Slovenije je bila ustanovljena leta 1972 in je tudi članica Olimpijskega komiteja Slovenije, slovenski igralci nastopajo na svetovnih in evropskih prvenstvih, tudi na posebnih olimpijskih igrah, ki jih organizira Svetovna bridž zveza (WBF). Prvi bridž klub v Sloveniji in tedanji Jugoslaviji je bil ustanovljen z nazivom Bridž klub Maribor leta 1958. Ustanovili so ga mariborski intelektualci, med katerimi so bili dr. Janez Nemec, Franc Venturini in Roman Klasinc, ki so bili tudi vrhunski igralci. Klub je imel v zgodovini in še ima vrsto odličnih igralcev, med njimi tri velemojstre bridža - Silvano Rojko, Milana Pavlina in Alfonza Šumerja.

"V našem klubu je okoli 35 igralcev in igralk. Dolga leta smo se srečavali in igrali v hotelu Piramida, a po spremembah v lastništvu tam ne igramo več, in tudi vprašanje je, ali bomo še kdaj. Zato že nekaj časa v Piramidi tudi ni učnih ur, ki so bile vsako sredo. Da bi premostili stisko s prostorom, igramo vsak petek od 17. ure do 19.30 v kavarni hotela Arena pod Pohorjem. Pospešeno iščemo ustrezne prostore, kjer bomo lahko igrali in imeli učne ure," je povedal Edvard Čadež, ki je bil predsednik kluba dobrih 17 let, sedaj pa je predsednik nadzornega odbora.

Velemojstra Milan Pavlin (levo) in Alfonz Šumer
Andrej Petelinšek

Letos torej Bridž klub Maribor praznuje 65 let od ustanovitve, kar bodo proslavili z mednarodnim turnirjem, ki bo v soboto, 14. oktobra, v kavarni Soso v novi zgradbi Zavarovalnice Sava ob Mercatorju. Turnir, ki bo zagotovo zanimiv za privržence bridža in tudi za tiste, ki bi se radi naučili te igre, se bo začel ob 14. uri in končal ob 18. "Spomnili se bomo tudi pionirjev te igre v Mariboru. Klub je bil še do nedavnega, z deseterico prvoligaških igralcev, nosilec pokala za najboljši slovenski klub, a ker nekaj starejših tekmovalcev igra le še rekreativno. Primat smo žal izgubili, smo pa ponosni, da so v naših vrstah trije velemojstri. Poti do mladih, na katere bi prenesli svoje znanje, žal ne najdemo. Škoda, da ta lepa in tekmovalna igra ni postala izziv mladim intelektualcem. Samo spoznati bi jo morali in bi se zanjo navdušili. Za visoko intelektualno aktivne ljudi, ki gredo v pokoj, je bridž najboljša pot, da ostanejo še naprej aktivni in zaposlijo svoje možgane, da ne zakrnijo. Z zagnanostjo je še tudi v zrelih letih možno doseči tekmovalne uspehe, a tudi rekreativna igra in druženje ponujata obilo zabave," je dodal Čadež.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta