V Narodnem domu odpravljena velika arhitektonska ovira

Barbara Bradač Barbara Bradač
29.11.2022 20:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nocoj so uradno otvorili novo dvigalo v Narodnem domu Maribor.
Igor Napast

Za funkcionalno ovirane ljudi​, invalide, starejše, ki s težavo zmorejo hojo po stopnicah, tudi za starše z otroki v vozičkih Narodni dom ni več težko dostopen. Po večletnem trudu mariborskih invalidskih organizacij ima ena osrednjih kulturnih in prireditvenih ustanov v mestu dvigalo, ki so ga nocoj uradno pognali župan Saša Arsenovič, Martin Benko, predsednik Medobčinskega društva Sožitje Maribor, Milan Kotnik, predsednik Sveta invalidov MO Maribor, in Alfred Lasetzky, podpredsednik Društva paraplegikov Podravja in dosedanji mestni svetnik.

"Postajamo enakopravni člani družbe"

Poleti so delavci mariborskega podjetja Vitom končali z deli. Mariborska občina je sredi avgusta zaprosila za izdajo uporabnega dovoljenja, na mariborski upravni enoti so ga, kot so odgovorili, izdali 17. novembra. Po večletnem čakanju in opozarjanju bo Alfred Lasetzky lahko samostojno prišel do stola v Dvorani generala Maistra, kjer se je udeležil nemalo prireditev in dogodkov. Takrat so trije moški dvignili njegov invalidski voziček z njim vred in ga odnesli po stopnicah. "Trikrat so me fizično nosili. To ni prijetno, počutiš se nelagodno, tudi zgodi se lahko marsikaj. A od zdaj naprej bo drugače. Počasi postajamo mi, ki smo omejeni pri gibanju, enakopravni člani družbe. Odpravljena je velika arhitektonska ovira, ne samo za nas na invalidskih vozičkih, ampak tudi za starejše in mamice z otroki. To je velik dogodek za mesto, za vsa invalidska društva in za širšo okolico," je zadovoljen Lasetzky, sicer član Liste Franca Kanglerja - NLS.

Igor Napast

Leta 2019 je mestnemu svetu predstavil pobudo občinskega sveta invalidov za gradnjo dvigala za gibalno ovirane osebe v Narodnem domu Maribor. Tri leta kasneje je investicija, za katero je občina odštela skoraj 193 tisoč evrov, zaključena. Dvigalo je projektiralo podjetje MF arhitektura Mihe Fujsa in je usklajeno z zavodom za varstvo kulturne dediščine, saj je bila stavba Narodnega doma zgrajena v letih 1897 in 1898 in spada med najpomembnejše arhitektonske stvaritve 19. stoletja na širšem slovenskem ozemlju. Nad projektom je ves čas bdel mariborski podžupan Gregor Reichenberg.

Nič več spregledani

Svet invalidov je zadnja štiri leta glasno opozarjal na nedostojno dostopnost Narodnega doma. "Danes je dan, na katerega smo lahko ponosni za vse tiste ljudi, ki so velikokrat spregledani ali pozabljeni. V tem primeru ni več tako. Lahko smo ponosni, da skupaj odpravljamo različne ovire, ki nas bogatijo in delajo boljše ljudi, hkrati pa istočasno upoštevamo ranljivost skupin s posebnimi potrebami. Zdaj so vse prireditve, pa naj bodo kulturne, občinske, društvene, v Narodnem domu dostojno dostopne vsem skupinam ljudi," je povedal Martin Benko, podpredsednik Sveta invalidov Maribor. Vhod za invalide je z dvoriščne strani kot doslej.

Oba sogovornika se zahvaljujeta županu Arsenoviču, njegovi ekipi in mestnemu svetu, da so prisluhnili predlogu, da se z ureditvijo dvigala odpravi nedostopnost Narodnega doma. Hkrati pa izpostavljata, da je v mestu še nekaj točk, ki invalide bremenijo. Prioritetna je zagotovitev sanitarij v središču mesta, ki bodo dostopne invalidom, in to 24 ur na dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta