Večerno dogajanje v Mariboru: Nismo vsi na morju. Poštna in ostalo mesto živita

Branka Bezjak Branka Bezjak
16.07.2023 02:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Počeni škafi so navdušili. 
Sašo Bizjak

Glasbeni dogodki so se vrnili na Poštno ulico. Tako koncerti z živo glasbo, kakor glasba po izboru posameznih DJ-ev. Zasedba Počeni škafi je v petek skrbela za dobro vzdušje ter dokazala, da je beseda škaf lahko prikupna, igriva, vabi k plesu, kakor so tudi organizatorji zapisali v vabilu. To je šestčlanska zasedba iz Ljubljane, v kateri poleg trobente, pozavne in kontrabasa, pozavne in kitare ne manjka niti ribežen, vse pa povezuje Marjeta Prudič s svojim vokalom. Navdih iščejo v glasbi tradicionalnega neworleanškega pouličnega swinga in francoskih šansonov. Najraje igrajo kar na ulici, sicer pa v klubih, tudi koncertnih dvoranah. S svojim šarmom, ljubeznijo do ustvarjanja in improvizacije, so tudi obiskovalcem v Mariboru zlezli pod kožo. Nekateri so tako na oranžni preprogi, ki je bila razvita pred odrom, tudi zaplesali, še več je bilo tistih, ki so jih ritmi pritegnili v nehoteno pozibavanje.   

Sašo Bizjak

Po nekaj letih premora je sicer junija v letošnjo sezono glasbe na Poštni uvedla mariborska zasedba Siti hlapci. Vsaj še kakšne štiri ali več koncertov načrtujejo, preostale dni bodo ob petkih in sobotah glasbo vrteli DJ-ji, pravi predsednica društva Poštna Špela Vatovec: "Vse je odvisno od vremena. Tudi sam začetek koncertov oziroma začetek programa Poštna.Live smo morali zamakniti zaradi vremena." V društvo so še zmeraj povezani gostinci na ulici- Kozlovna, iz katere prihaja Vatovčeva, Patrick's Pub, Baščaršija, CLC, Isabella, La Pizza Piaf, Fudo in LeVino. "Zmeraj je bil plan, da ponovno uvedemo koncerte, kljub dvema letoma, ki jih je krojila epidemija, nismo obupali nad tem. Prav je, da so dogodki, tudi gostje so spraševali, komaj čakali, kdaj spet začnemo. Če je gost zadovoljen, ko se dogaja, bo prišel še kdaj in tudi čez dan," je pojasnila. Glavni motiv ni večji zaslužek, Poštna je pravzaprav polna tudi sicer. Vendarle pa s tem tudi sami nekaj prispevajo k dogajanju v mestu, nenazadnje je ob glasbenih dogodki vzdušje vendarle nekoliko drugačno, posebno. "Poštna je bila že lani poleti zelo polna. Ostali so mi povedali- mi smo odprli šele leto pred razmahom Covida, da še nikoli prej ni bilo toliko turistov. Sicer pa se vsi trudimo, da gostje prihajajo čez cel dan, mi imamo denimo malice in precej že stalnih gostov," še pojasnjuje predsednica društva. Da bi lažje pokrili stroške, se dogovarjajo tudi s sponzorji. Tokrat je bila ulica odeta v oranžno, saj je bil dogodek pod pokroviteljstvom priljubljene poletne osvežilne pijače Aperol Spritz. To se je tudi opazilo, saj ne le, da so jo ponujale hostese, na voljo je bila v vseh lokalih, oranžna pijača pa torj na marsikateri mizi: "Našim dobaviteljem je prav tako v interesu, da se pospešuje prodaja. Dogovarjamo se š s podjetjm I-vent, da bo en dogodek potekal pod njihovim pokroviteljstvom."  

Sašo Bizjak

"Ne, nismo še na morju. Super, da se dogaja v mestu. Večkrat pridemo na Poštno, ko pa je glasba v živo oziroma DJ, pa je še toliko bolj prijetno," je povedala Barbara iz Maribora, ki je bila tam na pijači v družbi prijateljic. Ravno prave velikosti, ne premajhna in ne prevelika je Poštna ulica, da se lahko razvije poseben "vajb", kot je moderno reči. V bistvu pa edina ulica v mestu, kjer prevladujejo gostinski lokali. A še zdaleč ni le ulica za zabavo, čez cel dan je za dobiti raznovrstno hrano za potešitev praznih želodcev. Je tudi ena od lokacij za dopoldansko kavo, tudi v nedeljo, ko smo tam opazili veliko domačinov in tudi turistov, ki so se s karto mesta zgolj sprehodili skozi ulico ali se ustavili v katerem od lokalov.

Poštna je torej kraj, kamor se greš v prvi vrsti družit, kadarkoli v dnevu. "Zato smo tudi znižali glasnost na koncerti. Želimo, da se sliši po ulici, da so vsi del tega doživetja, da je glasba enotna povsod, hkrati pa se ljudje še zmeraj lahko normalno pogovarjajo. Zaplešejo pa predvsem turisti, ti so bolj sproščeni," o koncertih še doda Špela Vatovec.  

Dodajmo še, da minuli petek zvečer ni bilo živahno le na Poštni, ampak praktično po vsem mestu. Od Grajskega trga, s koncertom v Vetrinjskem dvoru do vseh lokalov na Glavnem trgu. Medtem je bil znova petkov vinski večer tudi pred Hišo Stare trte. Tudi za tiste, ki še nis(m)o na morju in turiste, se torej v mestu marsikaj dogaja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta