(VIDEO in FOTO) Januarska trgatev na Meranovem: Z žlahtno gnilobo do vrhunske kapljice

Miha Dajčman Miha Dajčman
20.01.2022 18:30

Ob obletnici rojstnega dne nadvojvode Janeza smo se udeležili trgatve v vinogradu na Meranovem in obirali grozdje za jagodni izbor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Peter Kramer napoveduje dolgo vretje mošta, ki ima visoko vsebnost sladkorja.

Igor Napast

Temperature okoli ledišča na Meranovem danes zjutraj niso preprečile vedrosti trgačev. "Dobra volja in pesem spadata na trgatve, ki so krona celoletnega dela v vinogradu," je ob obiranju enega zadnjih grozdov letnika 2021 razlagal zaposleni na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, ki skrbi za posestvo na obronkih Pohorja. Na 240. obletnico rojstva nadvojvode Janeza so na Meranovem, kjer je njega dni gospodoval vnuk Marije Terezije, opravili trgatev za vino posebne kakovosti, ki smo se je tudi udeležili. Sicer pa je to prvi v nizu dogodkov ob 200. obletnici ustanovitve posestva na Meranovem.

Jeseni so na Meranovem grozdje za posebno trgatev pustili na okoli 700 trsih sorte sauvignon, ki je tudi glavna sorta na posestvu, posajena je v polovici vinogradov. Trse so zaščitili z mrežami in s tem grozdje zavarovali pred pticami. "Kljub temu je nekaj grozdja izginilo - do nekaterih jagod je pticam uspelo priti, nekaj grozdov pa so vzeli mimoidoči," je dobre volje po polovici dela navrgel Peter Kramer, vodja posestva Meranovo. Obrano grozdje rjavorožnate barve, ki spominja na rozine, je zdravo, k temu sta pripomogla suho in sončno poletje ter jesen, ko so jagode dozorevale. Žlahtna gniloba na jagodah bo vinu dodala posebno noto, pripomni vodja posestva.

Grozdje na posebni trgatvi spominja na rozine in je rjavorožnate barve, posebno noto vinu doda žlahtna gniloba.

Igor Napast
Igor Napast

Vino za sladokusce

S pogledom na traktor s prikolico, na kateri so zložene polne rdeče posode ali, kot se je izrazil eden od bračev - "lodni", Kramer oceni, da so tokrat pobrali med 150 in 180 kilogrami grozdja. Predikatnega vina po posebni trgatvi ne bo veliko, bo pa zato toliko boljše in cenjeno, poudari: "Jagodni izbor je vino za sladokusce, za posebne priložnosti. Po kakovosti ga lahko primerjamo z ledeno trgatvijo." Ker je bil datum posebne trgatve izbran vnaprej, ledene trgatve niso mogli izvesti, tudi sicer pa je razmer, primernih za ledeno trgatev, na Štajerskem iz desetletja v desetletje manj. "Le redko so pri nas izpolnjeni pogoji za ledeno trgatev. Na našem območju imamo zanimivo mikroklimo, na polovici višine Pohorja, na 500 metrih nadmorske višine, hitro pride do inverzije, le kratek čas imamo zelo nizke temperature, za ledeno trgatev pa bi potrebovali -6 stopinj Celzija - čez dan tri dni zapored," razloži Kramer.

Igor Napast

Po obranem grozdju se odpravimo do "preše" ob laboratorijski kleti posestva, zračna stiskalnica je bila že pripravljena.V primerjavi z jesenskimi trgatvami, ko hitro stečejo prve kapljice soka, se pri posebnih trgatvah to zgodi kasneje, saj je tekočine v grozdnih jagodah občutno manj. Ko stečejo prve temno rumene kaplje, Kramer pod gosti curek pristavi refraktometer - napravo za merjenje sladkorja v grozdnem soku - ga dvigne proti svetlobi in z nasmehom reče: "Uuu, 125 ekslov. Pa smo sladkor izmerili pod majhnim pritiskom. To bo dober jagodni izbor (jagodni izbor potrebuje vsaj 128 ekslov, op. p.)." Čez nekaj minut naprava pokaže kar 136 enot sladkorne stopnje (Oe), o čemer smo se prepričali tudi sami. Nekaj sladkorja zmanjka do suhega jagodnega izbora.

Igor Napast
Igor Napast

Sladkor kot konzervans

Zaradi velike vsebnosti sladkorja, ki deluje kot konzervans, bo mošt dolgo fermentiral, kvasovke bodo delovale počasi, vino bo na tržišču čez dobri dve leti ali celo tri leta, napoved Kramer. Alkoholna stopnja predikatnega vina se bo gibala med devetimi in enajstimi odstotki, kar pomeni, da bo tudi v vinu veliko ostanka sladkorja. Vrenje bodo na Meranovem čez nekaj dni pospešili z ločenjem grobih droži od sladkega mošta, kletarji bodo imeli z donegovanjem predikatnega vina, ki ima tudi višje stopnje kisline, zahtevno delo. Vino bo nastajalo in zorelo v kleti Univerzitetnega centra za vinogradništvo in vinarstvo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede in bo na očeh tamkajšnjih študentk in študentov.

Ko se odpravljamo z Meranovega, opazimo, da je v velikem delu vinogradov že opravljena rez. Trgatev je vedno zaključek dela v vinogradu, a ker so vremenske razmere v mili zimi že omogočale rez trte, so se na Meranovem že pred časom odločili za prvo in najpomembnejše opravilo v vinogradu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta