Vojko Flis o teorijah zarote: "Če ne zaupamo znanju, ne zaupamo več ničemur"

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
19.10.2020 15:54

V UKC, kjer bodo zagotovili dodatne postelje za covid bolnike, še naprej težave s kadrovskim primanjkljajem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojko Flis na novinarski konferenci.
Sašo Bizjak

V UKC Maribor se še naprej srečujejo z velikim kadrovskim primanjkljajem. Zaradi rizičnih kontaktov in karantenskih odločb imajo vsak dan izpad okoli sto zaposlenih, kar povzroča nemalo težav. "Postelje in prostori niso problem. Na to so smo bili dobro pripravljeni in smo še vedno. Problem je kadrovska stiska zaradi dnevnih izpadov," je na redni ponedeljkovi novinarski konferenci poudaril Vojko Flis, direktor UKC, kjer te težave skušajo premostiti s pomočjo študentov medicine in zdravstvenih ved. So pa v kliničnem centru tudi po koncu minulega vikenda ponovno zabeležili nekaj žarišč okužb, ki so jih prinesli njihovi zaposleni. 

Več postelj za covid bolnike

V osrednji mariborski bolnišnici sicer zvišujejo število postelj za covid bolnike, ki ne potrebujejo umetnega predihavanja, in sicer za 26 oziroma na skupno 66, manevrskega prostora je še ze dodatnih 40 mest, kar pomeni, da bodo imeli za te bolnike na voljo preko sto postelj.

)
Sašo Bizjak

Medtem je na intenzivni enoti trenutno na razpolago 24 mest za predihavanje bolnikov s covid boleznijo. "Trenutno stanje v bolnišnici je 36 covid bolnikov in še osem na intenzivni covid enoti," je najnovejše številke predstavil direktor UKC, kjer so z današnjim dnem prešli na nov režim dela, po katerem nudijo nujno medicinsko pomoč vsem prebivalcem, ukinjajo pa elektivne programe, z izjemo kardiokirurgije, onkologije, dialize in še nekaterih drugih, ki jih zaradi prizadetosti bolnikov ni mogoče ukiniti. 

Flis: Potem pa ukinimo šole!

Flis je komentiral tudi teorije zarote, ki se pospešeno širijo po družbenih omrežjih. Da se pojavljajo, ko so ljudje v stiski in ne razumejo, kaj se dogaja, je dejal. Da pa so razočarani zlasti nad komentarji nekaterih kolegov zdravnikov, ki "preprosto ne razumejo osnov molekularne biologije". "Ko gledam vse te komentarje, se na koncu vprašam, zakaj pa pošiljamo v Evropi otroke v šolo? Zakaj se učijo? Zakaj jih pošiljamo na fakultete, če temu znanju ne verjamemo? Potem pa ukinimo vse to, kot je zapisal že profesor Ihan (Alojz, op.p)! Celo življenje sem se šolal in delal v tej ustanovi, sem tik pred pokojem. Če temu ne zaupamo, potem ne zaupamo več ničemur. Vsi tisti, ki delamo tu noter (v UKC, op.p), se ne srečujemo s teorijami zarote, ampak z bolniki, ki jim skušamo pomagati tako, kot nalaga stroka. Spomnite se, ko smo za malega Krisa zbirali denar in smo ga poslali na zdravljenje v ZDA, po čudežno zdravilo. Saj to ni takšno zdravilo, kot ljudje pojmujejo. To zdravilo je virus, umetno prirejen virus, v katerem je košček dednine, ki virus prinese in malemu Krisu spremni dedno napako! In na takšen način se sedaj trudijo najti zdravila in cepiva za covid. To je tisto, čemur jaz osebno zaupam," se je razgovoril.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta