Vse več psom prijaznih muzejev

22.05.2022 05:30

Muzeje so opremili s posebnimi oznakami, da lastniki takoj vedo, ali jih lahko njihov pes spremlja pri ogledu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oznake, ki povedo, ali je psu muzej dostopen
Skupnost muzejev Slovenije
Aleksandra Berberih Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor, psom dostopnega muzeja
Mediaspeed.net

Številni slovenski muzeji, združeni v Skupnosti muzejev Slovenije, so poskrbeli, da bodo ljubljenčki s svojimi lastniki obiskali muzeje in galerije ali bodo lastnike pričakali na varnem, v tem času pa bo za njih poskrbljeno. Po dolgih pripravah so namreč 18. maja, na mednarodni dan muzejev, v sodelovanju s Kinološko zvezo Slovenije predstavili psom prijazne in psom dostopne muzeje. Nekateri muzeji so že v preteklosti psom dovolili vstop, vendar pa je Skupnost muzejev Slovenije uvedla uradne oznake, s katerimi obiskovalcem že pred vstopom podajo informacijo o dostopnosti, hkrati pa so na svoji spletni strani objavili seznam muzejev, ki jih lahko brez skrbi obiščejo.

Da bi muzeji pridobili znak psom prijaznega ali dostopnega muzeja, morajo izpolniti številne kriterije, s Kinološko zvezo pa so pripravili tudi bonton za lastnike psov ob obisku muzeja ali galerije. "Za ljubitelje kulture in človekovega najboljšega prijatelja je torej poskrbljeno, na potovanjih pa ne bo več treba razmišljati, kam s psom, ko si zaželite kulturnih vsebin. Ob tem vas bo razveselila tudi informacija, da imajo psički prost vstop," je še sporočila dr. Aleksandra Berberih Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor, ki je psom dostopen muzej. To pomeni, da lahko psi lastnike spremljajo ob ogledu vseh razstavnih prostorov, zanje pa je pripravljen tudi prostor, kjer lahko lastnike počakajo in se odžejajo. Psom prijazen muzej pa je tisti, kjer je vstop psom dovoljen samo v določene prostore, je pa zanje pripravljeno mesto, kjer lahko svoje lastnike varno počakajo in se odžejajo. V Mariboru je tako v Umetnostni galeriji in Sinagogi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta