(INFOGRAFIKA) Matura 2020: Zakaj je Maribor zaostal tudi za Celjem

Barbara Bradač Barbara Bradač
17.07.2020 02:00

Na štirih mariborskih gimnazijih je bilo letos le 13 zlatih maturantov splošne mature, kar je po letu 2017, ko je bil še eden manj, najslabši rezultat v zadnjih desetih letih. Kaj nam to pripoveduje, smo se pogovarjali z ravnatelji mariborskih gimnazij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na II. gimnaziji Maribor so s šestimi zlatimi maturanti zabeležili najslabši rezultat v zadnjih desetih letih.
Andrej Petelinšek

Ob čestitkah vsem zlatim maturantom splošne in mednarodne mature v Mariboru je primerjava s preteklimi leti in drugimi mesti pokazala, da je letošnje leto za mariborske dijake sorazmerno neuspešno. Na štirih mariborskih gimnazijah je bilo na splošni le 13 zlatih maturantov (to so dijaki, ki dosežejo vsaj 30 točk od 34), kar je po letu 2017, ko je bil še en manj, najslabši rezultat v zadnjih desetih letih. Na treh celjskih gimnazijah je bilo recimo zlatih maturantov 22, na Gimnaziji Novo mesto 13, na najuspešnejši ljubljanski gimnaziji Bežigrad kar 36. Rezultati mednarodne mature, ki jo v Mariboru opravljajo samo na II. gimnaziji, pa so primerljivi s preteklimi leti. Kaj nam ti rezultati pripovedujejo, smo se pogovarjali z ravnatelji mariborskih gimnazij.

Zakaj bi se učil, samo narediti moram maturo

Na II. gimnaziji Maribor so s šestimi zlatimi maturanti zabeležili najslabši rezultat v zadnjih desetih letih. To dejstvo izboljša podatek, da so njihovi dijaki dosegli enega najvišjih povprečij števila točk v tem obdobju (22,45 točk). Ta rezultat je tudi precej višji od letošnjega državnega povprečja, ki znaša 20,35 točke. "Podatki o zlatih maturantih so slabi. Cela regija, Koroška, Prekmurje, Štajerska od Celja gor (brez Celja) nima skupaj toliko zlatih maturantov, kot jih ima bežigrajska gimnazija," pravi ravnatelj Ivan Lorenčič, ki pojasnilo za to najde v tem, kje dijaki nadaljujejo študij.

Ivan Lorenčič
Igor Napast

Postali smo instant družba

Ravnateljica III. gimnazije Maribor Marija Lešer se strinja z Lorenčičem, da motivacija dijakov upade, če ni omejitve na vpis na fakultete. "Naše število zlatih maturantov je recimo zelo zelo nizko, pa ne zato, ker ne bi kdo zmogel, ampak ker imajo dovolj točk za vpis, pa rečejo, zakaj, čemu bi se trudil, ni mi treba. Tako ne gredo na višji nivo pri določenih predmetih in potem avtomatično izpadeš iz možnosti biti najboljši."

Marija Lešer: "Mladi so preprosto zadovoljni s tem, da so dovolj dobri, da gre skozi, kaj več pa ni treba."
Sašo Bizjak

​Zakaj so dijaki od drugod bolj motivirani

​Ampak zakaj so potem celjski ali ljubljanski dijaki mnogo bolj motivirani? "Ne vem, na to si ne znam odgovoriti niti sama, zakaj je drugod drugače, pa veliko o tem razmišljam. Tudi družinska slika je na tem koncu Slovenije posebna. Če je socialna stiska velika, če ni zaposlitev, če se družine ukvarjajo s preživetjem, veliko jih dela v Avstriji ali se vozijo v Ljubljano, se tudi to pozna, da družina tu živi drugače zaradi neprestanega boja za neko preživetje. Če ima družina trdno podlago, varno okolje, če se ne bori dnevno za preživetje, imajo otroci tudi večjo motivacijo in podporo," razmišlja Lešerjeva.

Miran Lavrič
Sašo Bizjak

Poslanstvo gimnazije ni matura

Na Prvi gimnaziji je število zlatih maturantov primerljivo s prejšnjimi leti, je pa precej slabše doseženo povprečno število točk, ki letos znaša 19,13. Ravnatelj Herman Pušnik ob razlogu, da na zunanjo motiviranost dijakov vpliva, ali bo omejitev vpisa na izbranem študijskem programu ali ne, kar izvedo konec marca, izpostavi še, da je razlika, kdo so učenci, ki se vpišejo na gimnazijo.

Herman Pušnik: "Včasih je tudi manjše število točk izjemen dosežek za katerega od dijakov."
Simona Božič
Na Prvi gimnaziji je število zlatih maturantov primerljivo s prejšnjimi leti, je pa precej slabše doseženo povprečno število točk.
Tadej Regent

Popolnoma različni svetovi

Letos je z dvema zlatima maturantoma - po dveh letih brez - poskočila Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška, tudi povprečno število letos doseženih točk, ki je 19,3, je višje kot preteklo leto, ko je bilo to 18. Ravnatelj Samo Repolusk meni, da se slovenska krajina glede izrednih uspehov zadnjih deset let močno spreminja: "Gimnaziji Bežigrad je uspelo obdržati visok nivo znanja zaradi v znanju najbolj izbrane populacije, ki se vpisuje k njim, bistveno pa je ta nivo dvignila Prva gimnazija v Celju, ki je zdaj postala resna konkurenca bežigrajski gimnaziji, na marsikaterem tekmovalnem področju pa jo celo prehiteva. Mariborske gimnazije v tej luči ne izstopamo tako izrazito, kot smo pred leti. Dobro bi bilo analizirati, zakaj: je to res tako velik vpliv socialnoekonomske razvitosti regije, kar naj bi sicer nakazovale mnoge študije?"

Samo Repolusk (skrajno levo): "Z bolj heterogeno populacijo moraš bolj garati, še posebno, če imaš željo, da želiš čim manj ljudi 'pustiti zadaj'."
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta