Župan Arsenovič za odjemalce Energetike predlaga 30-odstotne subvencije. Kakšni so odzivi?

Igor Selan Igor Selan
03.12.2021 05:05

V opoziciji predlogu ostro nasprotujejo, menijo namreč, da bi to vsa druga gospodinjstva, ki jih ne ogreva Energetika in ki se prav tako soočajo z enormnim dvigom cen ogrevanja, postavilo v neenakopraven položaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če bo mestni svet županov predlog sprejel, bo Energetika občanom zaračunala 70 odstotkov cene, preostanek pa občini. Foto: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

Cene ogrevanja, ki so v zadnjih dveh mesecih poletele v nebo, so dodobra razvnele politično in siceršnje ozračje v mestu. Opozicija je zato v torek pričela zbirati podpise za sklic izredne seje mestnega sveta, na kateri bi se svetniki odločali med dvema opcijama - predlogom župana Saše Arsenoviča, po katerem bi odjemalcem Energetike omogočili odlog dela plačil in obročno odplačevanje računov za november in december, ter predlogom zdaj že bivšega direktorja Energetike Alana Perca, po katerem bi bili njeni odjemalci deležni komercialnega popusta podjetja (za november 30-odstotnega, za december, ko bo cena nekoliko nižja, pa 20-odstotnega).

A župan je včeraj presenetil. Izredno sejo mestnega sveta, ki bo prihodnji torek, je sklical kar sam, še bolj presenetljiv pa je njegov novi predlog. Arsenovič namreč zdaj predlaga 30-odstotno občinsko subvencijo cene ogrevanja za november in december, ki bi je bila deležna vsa gospodinjstva, ki jih ogreva Energetika. "Če bo mestni svet sklep sprejel, bo Energetika občanom zaračunala 70 odstotkov položnice, preostanek pa občini," sporočajo z občine. In dodajo: "Zavedajoč se problematike svetovnega dviga cen energentov, s katerim se soočajo vsi prebivalci občine, tudi tisti, ki se ne ogrevajo preko Energetike, mestna uprava pripravlja tudi gradivo za sprejem energetskega vavčerja za vsa gospodinjstva v občini, ki bo mestnemu svetu v odločanje predlagano na redni seji mestnega sveta."

Opozicija opozarja na neenakopraven položaj drugih gospodinjstev

Da so na občini v želji po ugajanju občanom slabo leto pred volitvami očitno izgubili kompas, menijo v opoziciji. Miha Recek (samostojni) namreč opozarja, da tak predlog postavlja v neenakovreden položaj 32 tisoč gospodinjstev v občini. "V Mariboru je 45 tisoč gospodinjstev, od tega jih Energetika ogreva le 13 tisoč. Če bo županova koalicija predlog sprejela, bodo torej vsa preostala gospodinjstva subvencionirala tiste, ki jih ogreva Energetika, in to kljub temu, da v teh dneh tudi vsi, ki se ogrevajo ali sami z zemeljskim plinom ali preko drugih kotlovnic, z elektriko in tako dalje, dobivajo enormne račune za ogrevanje. Tudi če občina vsem potem podeli še vavčerje, to ne spremeni dejstva, da bodo vsi, ki jih ne ogreva Energetika, tistim, ki jih, plačevali ogrevanje. To je popolnoma nesprejemljivo."

Da tak predlog župana večino občanov postavlja v deprivilegiran položaj, menijo tudi v največji opozicijski skupini, Listi Franca Kanglerja - NLS. "S takim predlogom se nikakor ne moremo strinjati. Zato smo danes kljub županovemu sklicu izredne seje vložili podpise z zahtevo za sklic izredne seje še na našo pobudo," je povedal Milan Mikl.

Iz občine odgovarjajo: "Če je Energetika na svojih gospodinjskih odjemalcih več let ustvarjala pozitiven rezultat, del katerega je končal tudi v proračunu občine, je prav, da se sedaj del tega denarja preko subvencije tem gospodinjstvom tudi vrne."

V LPR ob tem menijo, da gre v tem primeru za nedovoljeno državno pomoč. "Prejemnikom subvencij bo grozilo dejstvo, da bodo morali denar vrniti," opozarja Stojan Auer in namesto tega predlaga, da naj občina vsem gospodinjstvom v mestu nameni subvencijo v višini sto evrov.

Predlog neusklajen tudi s koalicijo

Predlog župana še nima podpore niti v koaliciji. Igor Jurišič (Stranka mladih - Zeleni Evrope) tako pripravlja svoj predlog: "Mi želimo dvig cen energentov enakovredno ublažiti vsem, ne le tistim, ki jih ogreva Energetika. Ob tem menimo, da tudi sistem vavčerjev ni pravičen, saj bi isto pomoč dobilo enočlansko ali petčlansko gospodinjstvo. V vsakem primeru bo denar šel iz proračuna, a bo razdelitev bolj pravična."

Da se bo treba o predlogu še pogovarjati in ga nekoliko dodelati, menijo tudi v Listi kolesarjev in pešcev. "Če bi se s subvencijami poskrbelo za odjemalce Energetike, z vavčerji pa za vse ostale, bi to za nas bilo še sprejemljivo, s takim predlogom, kot je zdaj, pa bi se težko strinjal. Je pa do torka še čas, da se uskladimo," meni Josip Rotar.

Da bo treba županov predlog prej finančno ovrednotiti, meni tudi Matej Žmavc (SD). "V stranki se do predloga še nismo opredelili, osebno pa menim, da bi morala občina subvencionirati samo socialno ogrožene in upokojence, ne pa kar vseh."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta