Avtomobilski salon iz Ženeve v Doho

Janez Kovačič Janez Kovačič
30.08.2022 05:00

Ženevski avtomobilski salon, eden najbolj znanih in obiskanih, se kljub drugačnim napovedim seli v katarsko Doho.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wikipedia

Ženevski avtomobilski salon je bil več kot stoletje – prvič so ga pripravili davnega leta 1905 – svojevrsten vrh dogajanja v avtomobilski industriji. Pandemija je prireditev na Palexpu prvič odpihnila leta 2020 in nato še dvakrat zapored. Organizatorji so njegovo reinkarnacijo napovedali za prihodnje leto, ko naj bi se na tem tradicionalnem nevtralnem avtomobilskem prizorišču zbrali vsi, ki v avtomobilskem svetu kaj pomenijo. In vendar ga prve dni prihodnjega marca ne bo. Bo pa v katarski Dohi.

Avtomobilski saloni, tudi tisti največji, najimenitnejši in najbolje obiskani, so že daleč pred pandemijo covida-19 zaznavali okoliščine, ki jim niso bile v prid. Že pred nekaj desetletji, v času, ko je bil splet zgolj fantazija, so jih začeli načenjati tisti, ki so jih najbolj poganjali – avtomobilske tovarne. Nekoč so bili saloni prizorišče, kjer so prvič pokazali nov avtomobil, prostor, kjer so avtomobilski šefi na tiskovnih konferencah predstavljali strategije in sem in tja tudi obračunavali s konkurenco, skratka, teden ali dva je bilo to središče svetovnega avtomobilskega dogajanja.

Z novinarskega in predvsem evropskega zornega kota so bili Ženeva, Pariz in Frankfurt nekaj, česar nisi smel zamuditi, zato se je tja vedno zgrnilo nekaj tisoč ali celo deset tisoč novinarjev. Toda tovarne so kmalu ugotovile, da se njihova avtomobilska novost, pa čeprav je bila še tako zanimiva in drugačna, izgublja v množici novega. In ker tudi udeležba na salonih ni bila nekaj, kar bi v bilanci zlahka prezrle, so začele svojo udeležbo selekcionirati. Nemške avtomobilske tovarne niso manjkale v Frankfurtu, francoske ne v Parizu, japonske so bile na svojem v Tokiu ... Le Ženeva je bila dolgo prizorišče, kjer so manjkali le redki.

Nato se je pojavil splet. Avtomobilske tovarne so ga obilno izkoristile. Novosti so se na njem pojavile teden ali vsaj nekaj dni pred salonsko predstavitvijo. To je zanesljivo vplivalo tudi na obisk (ta je šel v stotisoče), saj je bilo vse dosegljivo v realnem času in oplemeniteno z relevantnimi informacijami – iz domačega naslanjača. Udarec, ki je morda najbolj vplival na usodo salonov.

In vendar drži, da je nekaj čisto drugega videti avtomobilsko pločevino (ali karkoli drugega) v živo. Zato se je zdelo, da jim (salonom) še ne poje navček. Ampak tokratna odpoved Ženeve za prihodnje leto in selitev na Srednji vzhod sta vendarle nekaj drugega. Organizatorji so namreč zapisali, da so se tako odločili zaradi »neopredeljenih gospodarskih, političnih in pandemskih okoliščin«. Pozabili so dodati vsaj še eno malenkost – denarja …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta