(KOMENTAR) Do oblakov

Uroš Gramc Uroš Gramc
30.07.2024 18:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kim Kyung-hoon

Četrti dan olimpijskih iger je za nami, Slovenija pa se veseli prve kolajne, in to celo zlate! Andreja Leški jo je osvojila, izjemna Koprčanka, ki je zaradi neverjetne slovenske konkurence morala do 27. leta čakati na olimpijski debi, čeprav bi si pod katero drugo zastavo nastop zaslužila že prej. A v judu je pač kraljevala šola Marjana Fabjana in celjskega kluba, svetovne velesile. Je pa očitno v Sloveniji več sredin, v katerih se vzgajajo olimpijski zmagovalci.

To je že dvanajsto zlato olimpijsko odličje v samostojni Sloveniji, prvo za Judo klub Bežigrad iz Ljubljane, pod vodstvom Luke Kuralta trenira Primorka, toda ne bi zdaj o delitvah, že tako jih je v podalpski državi preveč. Nadaljuje se slovenska doba, prevlada pri dekletih v judu do 63 kilogramov. Prav v tej kategoriji je pred dvema desetletjema v Atenah zablestela Urška Žolnir z bronasto kolajno. Žalčanka je osem let kasneje v Londonu premagala vso konkurenco in osvojila zlato, njeno delo pa je nadaljevala Tina Trstenjak, Celjanka se je iz Ria de Janeira prav tako vrnila z najžlahtnejšim odličjem, iz Tokia pa s srebrnim. A s tem se era v judu nikakor ni zaključila in beležimo niz, ki se ga ne bi sramovala nobena država na svetu: šest olimpijskih iger zapored z odličji, tri z zlatimi.

Judo spada med paradne olimpijske športe, toda še zdaleč ni edini, ki je v svetovni špici. Športna smola je kanuistu Benjaminu Savšku preprečila, da bi se po igrah na Japonskem veselil še v Franciji, veliko želez ima Slovenija v ognju tudi v preostalih dvanajstih dneh. Smo šele na četrtini, veliko je še do konca, a dobro je, da je led prebit. Zagotovo bo uspeh pozitivno vplival tudi na druge slovenske olimpijce, tudi oni so dobili potrditev, da Slovenija zmore. Saj ne, da tega ne bi vedeli že sami, toda vsako novo tekmovanje starta z ničle in za sproščenost je dobro, da nekdo čim prej ponese do oblakov.

Do tja nas je danes Andreja Leški, jutri nas lahko že kdo drug. Odbojkarji so sijajno startali na turnirju z dvema prepričljivima zmagama, rokometaši so se po uvodnem spodrsljaju pobrali z izjemno predstavo in so v takšnem ritmu nevarni vsaki reprezentanci. Zagotovo je vest o zlatu dosegla tudi tiste, ki se pripravljajo za svoj nastop daleč vstran na sredozemski obali v Marseillu, pa tudi tiste, ki v Pariz šele prihajajo - metalca diska Kristjana Čeha in druge atlete pa plezalko Janjo Garnbret in še koga.

Pozitivna energija se bo zagotovo kot plamen v suhi slami razširila med našimi športniki po olimpijski vasi in jih ponesla, da iz sebe iztisnejo še več. Zdaj, ko imamo rekordno število športnikov na največjem športnem spektaklu, zagotovo nihče ne bo ostal ravnodušen. In v Francijo bo, upamo, odpotovalo še več navijačev, čeprav jih že zdaj srečujemo praktično na vsakem vogalu. Igre so dostopne kot že dolgo nobene, je pa vstopnice težko dobiti, priznavajo številni, ki so prišli v Pariz poskusit srečo. A nič ne de, priložnosti doživeti olimpijski duh je ogromno, navijači z vsega sveta so preplavili francosko prestolnico, ki se je otresla začetne negotovosti in zaplesala po olimpijskih taktih. Plesalo pa se je zagotovo dolgo v noč tudi v Slovenski hiši, kjer je menda zalog dovolj za slavje kolajn, ne glede na to, kolikor jih bo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta