Dorssen IMS, naj zaposlovalec Podravja: Skrb za zaposlene je konkurenčna prednost

Hojka Berlič
06.11.2021 06:00
Največji izziv podjetja Dorssen IMS ni zagotavljanje posla na ozko specializiranem področju montaže, temveč zagotavljanje kakovostnega kadra. Vodilo podjetja je tako vlaganje v zaposlene, ki je strokovno in sistematsko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celotna veriga od proizvodnje do potrošnika skuša biti čim bolj avtomatizirana in čim cenejša. V skladiščih in logističnih centrih je merilo število paketov na minuto.
Dorssen

Poslovni partnerji so začeli zgodbo podjetja Dorssen pisati pred desetletjem. Najprej kot podjetje za posredovanje delovne sile, že po dveh letih pa so se usmerili v lastne projekte ozko specializirane dejavnosti montaže v logističnih centrih in avtomatiziranih skladiščih. "Odločili smo se, da je specializacija lahko naša konkurenčna prednost. Morda je slišati kot neka ozka tržna niša v Sloveniji, a gre za izjemno velik trg v svetu. Velika podjetja, veliki sistemi se optimizirajo. Avtomatizacija je del tega. In celotna veriga od proizvodnje pa do potrošnika skuša biti čim bolj avtomatizirana in čim cenejša.

Albert Kekec: "Ni gumba, da bi rekel, jutri smo drugačni. Zgodi se, ko ozavestiš, da ne delaš s stroji, temveč z ljudmi, in hočeš biti boljši oziroma drugačen od konkurence."
Igor Napast

V skladiščih in logističnih centrih je merilo število paketov na minuto. Koronakriza pa je avtomatizacijo še pospešila, predvsem na področju e-trgovin. Tistega, ki zdaj ne prodaja preko spleta, praktično ni," pravi direktor podjetja Dorssen Albert Kekec. Podjetje, ki deluje skoraj izključno v tujini, beleži okoli 20-odstotno letno rast. Osredotočili pa so se na to, da niso podizvajalci, temveč imajo pri projektih vodilno vlogo in so strokovno toliko usposobljeni - pa ne le terenski sodelavci, temveč tudi podporne službe in projektni vodje -, da lahko s kakovostjo izvedbe zadovoljijo tudi najzahtevnejše naročnike. "To so izključno tuje multinacionalke. Od dvajsetih, ki so v svetovni špici v panogi, sodelujemo z enajstimi podjetji," pojasnjuje Kekec in dodaja, da je za njih večja težava kot to, kako dobiti posel, zagotoviti kakovosten kader za njegovo izvedbo.

Najboljši ne bodo le zaradi plač

Tudi sicer je po besedah Kekca v njihovem podjetju s sedežem v Borovcih vodilo vlaganje v kader, razvoj kadra, pri tem pa želijo sistemski in strokoven pristop: "Za izvedbo naših storitev nimamo strojev in tehnike. Za izvedbo imamo ljudi. In zato morajo biti pri nas ljudje na prvem mestu. Se pravi, da je treba v njih vlagati, jim zagotavljati nadgrajevanje, izobraževanje. In skrbeti, da se bodo pri nas dobro počutili. Naša vizija in cilj na tem področju je, da ljudje stojijo pred podjetjem v vrsti in želijo biti pri nas zaposleni. In to je kar izziv. Predvsem v panogi, v kateri tehnično izobraženega kadra primanjkuje." Po besedah Kekca sicer še niso tam, kjer si želijo biti, a vedo, v katero smer želijo in na katerih področjih morajo delati, ter si za to prizadevajo s čim bolj kakovostno kadrovsko službo, pa tudi z zunanjimi izvajalci kadrovskih storitev, kar pomeni, da se izobražujejo tudi na področju dela s kadri. "To je ključnega pomena, da bo naš kader boljši, uspešnejši, konkurenčnejši," je prepričan Kekec, ki ob tem dodaja, da je seveda višina plače zelo pomembna, a ni edino merilo. Ključni so odnosi in medsebojno spoštovanje. "Iskreno zaupanje, transparentna komunikacija z zaposlenimi. Saj se da vse nekako urediti. Tudi plače zagotavljamo nadpovprečno visoke. A zaradi njih ne bomo najboljši," dodaja Lucija Bezjak, vodja kadrovske službe.

Sami so zavezo sistematičnega poudarka na kadrih sprejeli pred nekaj leti, pravi Kekec. "Ni gumba, da bi rekel, jutri smo drugačni. Zgodi se, ko ozavestiš, da ne delaš s stroji, temveč z ljudmi, in hočeš biti boljši oziroma drugačen od konkurence. Tudi to je lahko konkurenčna prednost." A je skrb za zaposlene pri dejavnosti, kot jo izvaja podjetje Dorssen, morda še večji izziv. "Kako delati s sodelavci, ko jih nimaš vsak dan pri mizi. Se pravi, da je treba te aktivnosti bistveno bolj planirati, biti v komunikaciji z njimi. Se zanesti in zaupati. Tudi tu je koronakriza poleg veliko slabega naredila tudi marsikaj dobrega. Delo od doma je bilo skoraj do pred kratkim praktično nemogoč izziv predvsem v glavah številnih direktorjev," razmišlja Kekec.

Višina plače je zelo pomembna, a ni edino merilo. Ključni so odnosi in medsebojno spoštovanje, menijo pri naj zaposlovalcu Podravja 2020.
Igor Napast

​Zabojček jabolk na projekt

Sogovornika sta prepričana, da na področju zaposlovanja izstopajo prav zaradi uporabe številnih kadrovskih pristopov, ki pripomorejo k zadovoljstvu zaposlenih, njihovi motivaciji in ne nazadnje, da kader pridobijo in obdržijo. "Veliko pozornosti posvečamo privabljanju zaposlenih, tudi s socialnimi omrežji in preko naših zaposlenih, ki so najboljši promotor. Ko so že pri nas, pa delamo na tem, da jih zadržimo, jih nekako motiviramo. Vzpostavimo tudi lastne procese mentorstva, torej jih sami uvajamo in nadgrajujemo v kakovostnejši kader za delo na naših projektih. Veliko delamo na zadovoljstvu, na zdravju oziroma promociji zdravja na delovnem mestu. Čisto praktično pomeni to ozaveščanje tudi to, da vsaka ekipa dobi na projekt zabojček jabolk. Teambuildingi, različna druženja, tekmovanje. Nazadnje smo tekmovali v odbojki.

Gre za čisto enostavne, praktične primere, s katerimi to vzpodbujamo," pojasnjuje Bezjakova. "Ekipe so, tudi ko so na terenu, deležne piknikov, gredo v kak športni klub. Tako se družijo, ne le ob delu, temveč tudi za sprostitev. Seveda podjetje to financira. Imamo pa tudi zelo visoke standarde glede njihovih bivalnih pogojev na delu v tujini, predvsem v državah, v katerih jim to lahko omogočimo," še dopolni Kekec. Čas bivanja njihovih zaposlenih v tujini je odvisen od projektov, si pa prizadevajo, da ne bi trajal več kot štiri tedne, čemur sledi enotedenski premor doma.

V Dorssenu imajo zelo visoke standarde glede bivalnih razmer zaposlenih na delu v tujini.
Dorssen

Skrb za lokalno okolje

Ob skrbi za zaposlene, pa, če je le mogoče, ne pozabljajo tudi na družbeno odgovornost. Njihova ciljna skupina so otroci in mladi. Vsako leto tako med drugim tradicionalno organizirajo novoletni dogodek z obdarovanjem za otroke zaposlenih, ki je hkrati lokalno usmerjen. Kekec: "Vzgojiteljice vrtca Markovci nam pripravijo novoletno pravljico. V zameno jim mi vsakoletno darujemo igrače, učne pripomočke, glasbila. Želimo tudi razvijati tehnično kompetenco otrok, zato smo pred nekaj leti za OŠ Markovci kupili cel sistem lego robotov, da lahko organizirajo izvenšolsko dejavnost spoznavanje tehnike in robotike." So tudi sponzor Nogometne šole Korant iz Markovcev. Ker, kot pravijo, niso več povsem lokalno podjetje, so sodelovali tudi pri botrstvu družin v okviru Zveze prijateljev mladine Moste - Polje. Letos pa so vlaganje v zadovoljstvo zaposlenih povezali še s kulturo, saj so postali sponzor Festivala Arsana. "Ob tem smo kupili tudi kar nekaj vstopnic za potrebe naših zaposlenih. Da znova razvijamo neki višji kulturni nivo. Skozi to vsi skupaj rasemo," je nazoren Kekec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta