Financiranje izrednega študija: Šolnina za dentalno medicino 90 tisočakov

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
20.06.2023 06:00

Poleg medicine sta med dražjimi tudi študija glasbene umetnosti in krajinske arhitekture. Veliko manj boste odšteli za študij na ekonomski ali filozofski fakulteti, tudi na fakulteti za logistiko. Plačilo možno tudi na obroke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Študentom, ki se jim ne uspe v prvem ali drugem roku vpisati na želeno fakulteto, ostane še možnost izrednega študija. Tega je seveda treba plačati. Šolnine so različno visoke, odvisno od tega, kaj boste študirali in kje. Seveda pa na izbiro izrednega študija zagotovo vpliva tudi, kaj vam sploh dopušča družinski proračun.

Ob šolnini še drugi stroški

Med najdražjimi so denimo dodiplomski študijski programi na ljubljanski akademiji za glasbo. Za študij glasbene umetnosti, ki traja tri leta, boste za šolnino letno morali odšteti 15 tisoč evrov, v treh letih torej 45 tisoč evrov. Če boste študij nadaljevali na magistrskem študijskem programu, boste k tem 45 tisočakov morali primakniti še 30 tisoč evrov šolnine za dve leti magistrskega študija. Pet let izrednega študija vas bo tako stalo 75 tisoč evrov. K temu pa je treba prišteti še vse druge stroške, ki jih morajo plačati izredni študenti. Tako vpis kot za izpite, vaje, knjižnično izposojo, ekskurzije.

Prav tako drag je izredni študij krajinske arhitekture na ljubljanski biotehniški fakulteti. Za letnik boste morali odšteti enajst tisočakov, v treh letih torej 33 tisoč evrov za šolnino. Dodatni dve leti magistrskega študija krajinske arhitekture staneta še 22 tisoč evrov, skupaj boste torej za naziv magister krajinske arhitekture kot izredni študent odšteli 55 tisoč evrov. Tudi to je samo znesek za šolnino, ki ne vključuje terenskih vaj in drugih stroškov izrednih študentov.

Če se izpišete, plačate del ali celotni letnik

Kar 90 tisoč evrov pa stane šolnina za izredni študij dentalne medicine. Za letnik boste odšteli 15 tisoč evrov, a študij traja šest let. Toliko vas kot izrednega študenta stane tudi študijski program medicine. Ob šolnini pa je treba na medicinski fakulteti poleg vaj poravnati še stroške materiala (100 evrov letno) in delovnih oblačil za študente (150 evrov).

Veliko cenejši je izredni študij na ljubljanskih ekonomski fakulteti in filozofski fakulteti (FF). Letnik študija tako na dodiplomskem kot magistrskem študiju na FF znaša 3000 evrov, izjema je le študijski program Kognitivna znanost, ki je interdisciplinarni skupni program, za katerega šolnina znaša 4000 evrov za letnik.

Med cenejšimi je denimo izredni študij na mariborski fakulteti za logistiko, kjer boste za šolnino v višješolskem študijskem programu kot izredni študent morali za prvi in drugi letnik plačati 1990 evrov šolnine, za tretjega pa 2200 evrov. A pozor, to je cena brez DDV. Sicer pa vam šolnino omogočajo poravnati vsako leto v treh obrokih. Prvega, v višini 995 evrov, morate poravnati v osmih dneh od izdaje računa, drugega in tretjega v višini 497 evrov pa v 90 oziroma 180 dneh od izdaje računa. Če izredni študij prekinete, boste vseeno morali del ali celotno šolnino poravnati, in sicer 20 odstotkov, če se izpišete do 31. oktobra v tekočem študijskem letu, polovico šolnine, če se izpišete do 31. decembra, celotno pa, če se izpišete po 1. januarju v tekočem študijskem letu.

Osem obrokov na Alma Mater Europaea

Za izredni študij na Fakulteti za turistične študije - Turistica na primorski univerzi boste za letnik dodiplomskega študija odšteli 2520 evrov. Tudi v tem znesku ni vključen DDV. Leto magistrskega študija pa vas bo stalo nekoliko več, 3050 evrov (brez DDV), izjema je magistrski študijski program menedžment trajnostnega razvoja, za katerega boste plačali štiri tisočake, prav tako brez obračunanega DDV, šolnine za letnik.

Odločite se lahko tudi za plačljiv študij fizioterapije na Alma Mater Europaea. Tam boste plačali za triletni študijski program 11.700 evrov šolnine, za vsak letnik 3900 evrov. Strošek šolnine vključuje: celoten pedagoški proces (udeležbo na vajah, predavanjih in seminarjih), sodelovanje v raziskovalnih in strokovnih projektih šole; celotno informacijsko podporo študija; uporabo interaktivnih in virtualnih učnih okolij; elektronska gradiva; mentorstvo in tutorstvo; vsa svetovanja in pomoč v Kariernem centru; dva izpitna roka (tretji in vsako nadaljnje ponavljanje izpita morate dodatno plačati 100 evrov, komisijski izpit pa 300 evrov); snemanje ter objava vseh predavanj. Šolnino za letnik pa lahko poravnate v enem, dveh, petih ali osmih obrokih. Če se boste denimo odločili za osem obrokov, boste prvega v višini 770 evrov morali poravnati takoj ob vpisu, po tem pa še sedem obrokov, po 470 evrov vsak mesec. Zadnjega torej v začetku maja. Kaj boste še plačali poleg redne šolnine? Za šolnino za ponavljanje letnika 1300 evrov, za pogojni vpis 100 evrov, za vpisnino 100 evrov, za obvezno knjižico znanj in veščin 50 evrov, za diplomsko delo z zagovorom pa boste odšteli še dodatnih 650 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta