Najboljše leto v zgodovini: NLB z rekordnimi 447 milijoni dobička

Damijan Toplak Damijan Toplak
23.02.2023 11:30

Delnica NLB je danes pridobila tudi osem odstotkov vrednosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Analitiki so navdušeni nad poslovanjem NLB skupine, ki jo vodi Blaž Brodnjak.
Andrej Petelinšek

Kljub negotovim razmeram, senci vojne v Evropi ter posledični energetski krizi in upočasnjeni gospodarski rasti je bilo lansko leto najboljše v zgodovini NLB Skupine. Banka je dosegla številne pomembne poslovne mejnike. Rezultat NLB Skupine po davkih je v letu 2022 znašal 446,9 milijona evrov, pri čemer je na celoletni poslovni rezultat pomembno vplival marčevski nakup N banke. Če izvzamemo celotni prispevek slednje, pa se je čisti dobiček povečal za 11 odstotkov glede na predlani in dosegel 262,8 milijona evrov. Leto so zaključili z močnim kapitalskim položajem, saj skupni kapitalski količnik v vrednosti 19,2 odstotka vliva samozavest in omogoča uresničevanje ambicij za prihodnjo rast.

"Preteklo leto je bilo za Evropo izjemno turbulentno, a bankam v NLB skupini je ponudilo še eno priložnost, da dokažejo sistemsko pomembno vlogo, ki jo imajo v družbi," je ob objavi nerevidiranih rezultatov za leto 2022 poudaril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak"Ob negotovosti, izzivih in posledicah vojne v Ukrajini so vse naše bančne članice prispevale delež k stabilizaciji panoge in gospodarstva v regiji. Pozneje so se odzvale tudi na nestabilnosti v energetskem sektorju in z zagotavljanjem prepotrebne likvidnosti prispevale k uspešni razrešitvi tudi tega izziva. Vse to poleg doseganja rednih poslovnih ciljev rasti na vseh ključnih segmentih. S ponosom poudarjamo, da je v letu 2022 NLB ustvarila najvišji dobiček po davkih v zgodovini kateregakoli podjetja s sedežem v Sloveniji."     

S poslovanjem NLB Skupine v preteklem letu je zadovoljen tudi nadzorni svet, čigar predsednik Primož Karpe izpostavlja predvsem nove priložnosti za ustvarjanje dodane vrednosti, ki jih je v letu 2022 izkoristila NLB skupina. "Ocenjujemo, da nove priložnosti za rast po eni strani omogoča izkoriščanje sinergij znotraj skupine, ki jih prinašajo povečana vlaganja v digitalizacijo, po drugi strani pa širitev določenih dejavnosti. Primer prvega je kompetenčni center NLB DigIT, ki ga je NLB skupina ustanovila v Beogradu, da bi zadržala in okrepila svoj vodstveni položaj na digitalnem področju v regiji, primer drugega pa je širitev lizing dejavnosti na dva dodatna trga," je pojasnil.

Ljubljana - Nova ljubljanska banka NLB stavba zgradba banka ilustracija FOTO: Tit Kosir
Tit Kos_ir

Borzni analitiki so pred objavo pričakovali, da bo banka objavila dobrih 400 milijonov evrov čistega dobička ali nekaj več kot 20 evrov na delnico. Pred objavo je bila delnica NLB na Ljubljanski borzi vredna 74,4 evra ali šest odstotkov več kot včeraj. Z njo je bilo 280 tisoč evrov prometa, zaključni tečaj pa prav tako 74,4 evra, vmes pa se je z delnico trgovalo tudi pri 75,8 evra. CIljna cena delnice NLB za prihodnjih 12 mesecev, predvsem na krilih rasti obrestnih prihodkov - rast depozitnih obresti komitentov še ne dohaja posojilnih -, je postavljena med 80 in 158 evrov, v povprečju pa pri 101 evru.

Za letos sicer analitiki skupini NLB napovedujejo na blizu 300 milijonov evrov čistega dobička, saj ne bo več enkratnega učinka prevzema N banke, nekdanje Sberbank v Sloveniji. Prav tako so napovedi analitikov optimistične pri izplačilu NLB-jeve dividende, ko za lani napovedujejo letošnje izplačilo 110 milijonov evrov ali 5,5 evra bruto na posamezno delnico, za letošnje leto pa naj bi v NLB prihodnje leto izplačali po predvidevanjih 130 milijonov evrov ali 6,5 evra bruto na delnico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta