(NASVET) Pravno urejeno podjetje in zakaj ga potrebujemo

Vodstvo podjetja mora poskrbeti, da bo podjetje stalo na trdnih temeljih, ki mu bodo omogočali, da se izogne marsikateri oviri in lažje premaga tiste, ki se jim ni mogoče izogniti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetje, ki vnaprej zagotovi jasno politiko kadrovanja, pospeši zaposlitvene postopke.
Andrej Petelinšek

Vsa podjetja se pri svojem poslovanju neizogibno srečajo s pravom; pa naj bo to v okviru zaposlitvenih postopkov, sklepanja pogodb s poslovnimi partnerji, opravljanja marketinških aktivnosti ali pa v okviru registracije blagovne znamke podjetja. Pravo se pri poslovanju "skriva" tudi v najbolj osnovni aktivnosti vsakega podjetja; tj. prodaji blaga oziroma opravljanja storitev. Vsako sprejeto naročilo kot tudi vsaka izvedena storitev namreč predstavljata sklenjeno pogodbo.

Ko torej pogledamo na poslovanje podjetja skozi prizmo prava, vidimo, da sta poznavanje in uporaba prava nujna, da podjetje varno in učinkovito posluje ter deluje na trgu. Vsakodnevno poslovanje je neizpodbitno povezano s pravom - katera pa so torej pravno urejena podjetja?

Kateri so temelji pravno urejenega podjetja?

Tako kot morata arhitekt in vodja gradbišča poskrbeti, da so temelji hiše v gradnji trdni in ustrezni, da bo hiša varna, tako mora tudi vodstvo podjetja poskrbeti, da bo podjetje stalo na trdnih temeljih, ki mu bodo omogočali, da se izogne marsikateri oviri in lažje premaga tiste, ki se jim ni mogoče izogniti.

Med temelje podjetja uvrščamo

  • pogodbena razmerja,
  • kadre in interno regulacijo podjetja,
  • varstvo intelektualne lastnine in
  • varstvo osebnih podatkov.

Zakaj ravno ta štiri področja? Pojdimo lepo po vrsti.

Urejena pogodbena razmerja omogočajo podjetju izvajanje vsakodnevnega posla na učinkovit, optimiziran in varen način. Podjetje, ki ima jasna, specificirana in uravnotežena pogodbena razmerja, lahko pravne posle sklepa hitreje, bolj odločno in ima jasno pogajalsko pozicijo. S tem pa pritegnete k sebi resna in zanesljiva podjetja, ki si želijo dolgotrajnih in dobičkonosnih poslovnih odnosov.

Urejena politika kadrovanja in jasno oblikovana interna regulacija omogočata nemoteno rast in razvoj podjetja. Vsako uspešno podjetje se z rastjo sooči tudi z vprašanjem novih zaposlenih, pri čemer pa sta zaposlitveni postopek in uvajanje novih zaposlenih lahko dolgotrajen in včasih tudi neuspešen postopek, ki jemlje tako čas kot energijo obstoječim zaposlenim in/ali vodstvu podjetja. Podjetje, ki vnaprej zagotovi jasno politiko kadrovanja, pospeši zaposlitvene postopke. Pri uvajanju novih zaposlenih pa ključno vlogo odigra urejena interna regulacija - ne, s tem ne mislimo tistih nekaj pravilnikov, ki jih imate v predalu, če pride inšpektor in ste jih dobili od poslovnega partnerja. S tem mislimo na jasna in učinkovita pravila, prilagojena vašemu podjetju in vaši vsakodnevni dinamiki. Zavarovana intelektualna lastnina, kamor uvrščamo tudi prepoznavne znake podjetja, podjetju omogočajo razlikovanje od konkurence. Prav tako so za vsakodnevno poslovanje ključni drugi elementi intelektualne lastnine, kot npr. patenti ali modeli.

Za razliko od zgornjih treh področij pa urejeno področje varstva osebnih podatkov kaže na resnost in odgovornost podjetja navzven. Z jasno in učinkovito ureditvijo tega področja tako svojim poslovnim partnerjem kot svojim strankam ali naročnikom sporočate, da ste iz pravega testa in da se na vas lahko zanesejo.

Celostna in učinkovita ureditev teh štirih področij tako podjetju daje zagon in temelje, da poleti med najboljše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta