(NASVET) Skleniti pogodbo ali je ne skleniti?

Ana Antunićević Ana Antunićević
03.07.2022 19:30

O pasteh in nevarnostih, ki jih lahko povzroči slabo pripravljena pogodba ali opravljanje posla brez sklenitve lastne pogodbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V pretekli kolumni smo govorili o najpomembnejših sestavinah, ki jih potrebuje vsaka tipska pogodba o prodaji izdelkov oz. storitev. Danes pa si bomo ogledali pasti in nevarnosti, ki jih lahko povzroči slabo pripravljena pogodba ali opravljanje posla brez sklenitve lastne pogodbe.

Kdaj je sklenjena pogodba veljavna?

Pravno gledano je pogodba soglasje volje pogodbenih strank, kar pomeni, da gre za dogovor o tem, kako bo določen posel potekal. Če torej želimo, da je izvedba posla varna, učinkovita in brez zapletov, je treba zagotoviti, da vse pogodbene stranke vse aspekte posla razumejo enako. Da pogodbo lahko štejemo za sklenjeno, morajo pogodbene stranke soglašati o bistvenih sestavinah posla (predmet pogodbe, cena, način plačila), opredeljene pa morajo biti tudi tiste sestavine, ki so bile dogovorjene v okviru pogajanj oz. ponudbe.

Kaj pa, če ...

Temeljna funkcija pogodbe je predvidevanje tveganj in odprava oz. zmanjšanje takšnih tveganj. Reklamacije, nastanek škode in nepravilne izpolnitve pogodbe so vprašanja, ki so pomembna za vsako pogodbeno stranko, hkrati pa tudi vprašanja, ki so pravno regulirana.

Če vzamemo primer: cvetličar, ki pripravlja cvetje za poroko, je dolžan svojo obveznost izpolniti na točno določen rok; če cvetje dostavi en teden kasneje, nasprotni pogodbeni stranki (mladoporočencema) cvetje ne koristi več. Rok za izpolnitev je torej bistvena sestavina pogodbe, v primeru zamude pa cvetličar tvega možnost odstopa od pogodbe s strani nasprotne stranke in izgubo celotnega posla. Naša zakonodaja torej vsebuje določila o napakah, zamudah in odškodninski odgovornosti, ki urejajo poslovanje. Če je vse to že urejeno, pa se najbrž sprašujete, zakaj je pogodba sploh potrebna ...

Zakaj sploh skleniti pogodbo?

Ali ne bi bilo potem bolj enostavno poslovati brez pogodbe?

Če svoj posel vodite brez sklepanja lastne pogodbe, je treba najprej poudariti, da gre tudi v vašem primeru za sklenitev pogodbe, ki pa je sklenjena na drugačen način (tj. ustno ali s potrditvijo ponudbe ipd.). Skratka, poslovanje brez pogodbe ni mogoče - vprašanje je le, ali boste pogodbo uredili tako, da vam bo ustrezala, ali boste ureditev prepustili zakonodaji.

Pri sklepanju pogodb velja t. i. načelo dispozitivnosti, ki pogodbenim strankam omogoča, da določene stvari uredijo drugače, kot to predvideva pravo. Prav tako lahko pogodbene stranke uredijo dodatna vprašanja, s katerimi se zakonodaja neposredno ne ukvarja.

Prav tako je pri urejanju vsebine pogodbe smiselno upoštevati že vzpostavljeno sodno prakso. Slovenska sodišča s svojim delom tolmačijo zakonodajo, kar vpliva tudi na sklepanje pogodb. Z upoštevanjem stališč sodišč lahko dvignete pravno varnost svoje pogodbe.

Za konec ...

Skleniti pogodbo ali ne? Vsekakor je priporočljivo skleniti dobro pripravljeno pogodbo, ki bo upoštevala različne elemente: od bistvenih sestavin pogodbe, pogodbenega prava, področne zakonodaje, ki velja za specifično panogo, vašega poslovnega procesa, tveganj, ki jih je treba zmanjšati, do stališč sodne prakse, ki velja pri nas. Na drugi strani pa lahko sklenitev pogodbe, v katero niste prepričani, povzroči več škode kot koristi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta