(NASVET) Tako pripravimo pogodbo o zaposlitvi

Ana Antunićević Ana Antunićević
15.08.2022 16:17

Skladno z delovnopravno zakonodajo ima delavec pravico, da pridobi predlog pogodbe o zaposlitvi vsaj tri dni pred sklenitvijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skladno z delovnopravno zakonodajo ima delavec pravico, da pridobi predlog pogodbe o zaposlitvi vsaj tri dni pred sklenitvijo.
Profimedia

Pogodba o zaposlitvi predstavlja temelj vsakega delovnopravnega razmerja, saj opredeljuje pravice in obveznosti delavca in delodajalca v okviru delovnega razmerja. Da pa bi sklenili veljavno in za vas učinkovito pogodbo o zaposlitvi, je treba izpolniti pet temeljnih korakov.

Zakon o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1) je ključni element delovnopravne zakonodaje, vendar pa ne predstavlja edinega pravnega temelja, na podlagi katerega morate oblikovati pogodbo o zaposlitvi.

Dodatno pa je treba upoštevati tudi določila kolektivnih pogodb, ki vas morda zavezujejo kot delodajalca. Evidenco kolektivnih pogodb vodi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS.

Nenazadnje pa pri pripravi pogodbe o zaposlitvi ne pozabite upoštevati lastnih internih predpisov, ki veljajo v podjetju. Novi zaposleni bo namreč moral te akte spoznati in skladno z njimi tudi ravnati pri svojem delu.

Zakon o delovnih razmerjih določa, katere so obvezne sestavine pogodbe o zaposlitvi; če pogodba o zaposlitvi teh obveznih sestavin ne vsebuje, to ne vpliva na obstoj in veljavnost pogodbe o zaposlitvi. Da bi se izognili nejasnostim in morebitnim sporom, je zato še toliko bolj pomembno, da obvezne sestavine uredite jasno in celovito.

Bodočemu zaposlenemu omogočite pogodbo o zaposlitvi na vpogled

Skladno z delovnopravno zakonodajo ima delavec pravico, da pridobi predlog pogodbe o zaposlitvi vsaj tri dni pred sklenitvijo. To zaposlenemu omogoči, da si pogodbo v miru prebere, bodočega delodajalca prosi za pojasnila ali pa si izpogaja drugačne pogoje.

Ustrezno opredelite opis delovnega mesta

Opis delovnega mesta je obvezna sestavina pogodbe o zaposlitvi, poleg tega pa tudi ključni element delovnopravnega razmerja z vašimi zaposlenimi. Pomembno je, da v opisu delovnega mesta zajamete vse temeljne naloge in obveznosti zaposlenega, ki jih pričakujete od posameznika na določenem delovnem mestu. Učinkovit, točen in jasen opis delovnega mesta je torej temelj dobre organizacije podjetja.

Presodite, ali potrebujete dodatno zaščito

Kadar zaposlujete ključni kader ali iščete zaposlene za delovna mesta, kjer ima zaposleni stik z vašimi kupci in/ali naročniki, je vredno razmisliti, ali potrebujete zaščito v obliki prepovedi konkurence. Delovno pravo pozna konkurenčno prepoved in konkurenčno klavzulo, ki delodajalca varujeta pred prevzemom strank zaposlenega za časa trajanja delovnega razmerja oziroma po prenehanju.

Prav tako je smiselna uporaba obveznosti varstva poslovnih skrivnosti in osebnih podatkov, ki zaposlene zaveže k določeni stopnji zaupnosti in varovanja.

Nenazadnje pa je, kadar razmere delovnega mesta to dopuščajo, morda treba določiti posebne varovalke, ki bodo ščitile avtorske pravice delodajalca, na delih, ki nastanejo v okviru delovnega razmerja.

Pogodba o zaposlitvi predstavlja pravila igre, po katerih se odvija delovno razmerje, sklenjeno med vami in posameznikom, zato je pomembno, da pogodbo prilagodite specifikam delovnega mesta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta