Nobelova nagrada za ekonomijo trem Američanom za raziskavo bank in finančne krize

STA, Va
10.10.2022 12:13

Razdelili si jo bodo Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond in Philip H. Dybvig. "Pomembna ugotovitev njihovih raziskav je, zakaj se je nujno izogniti propadu bank," piše med drugim v utemeljitvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twitter

Prejemniki Nobelove nagrade za ekonomijo za leto 2022 so Američani Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond in Philip H. Dybvig za raziskave bank in finančne krize, je sporočila Kraljeva švedska akademija znanosti.

Trojica nagrajencev je "pomembno izboljšala naše razumevanje vloge bank v gospodarstvu, zlasti v finančni krizi, pa tudi o reguliranju finančnih trgov", je komisija za izbor nagrajencev utemeljila odločitev. "Pomembna ugotovitev njihovih raziskav je, zakaj se je nujno izogniti propadu bank," so zapisali na spletni strani nagrade. "Spoznanja nagrajencev so izboljšala našo sposobnost, da se izognemo tako resnim krizam kot dragim reševanjem," je dejal predsednik odbora za nagrado za ekonomijo Tore Ellingsen.

Bernanke je bil v letih od 2006 do 2014 predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve, tako jo je vodil tudi v času globalne finančne krize 2008. Trenutno je aktiven na think tanku The Brookings Institution. Diamond je profesor na chicaški univerzi, Dybvig pa na univerzi Washington v Missouriju.

Nobelova nagrada za ekonomijo tehnično ni Nobelova nagrada, saj je Alfred Nobel ni omenil v svoji oporoki, a jo vseeno podeljujejo v njegovem imenu in skupaj z ostalimi Nobelovimi nagradami.

Z razglasitvijo današnjih nagrajencev se je sklenil teden razglasitve letošnjih Nobelovih nagrad.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta