Ste razvili inovacijo? Prijavite jo na razpis za najboljše inovacije

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
23.03.2022 06:00

Do konca meseca je še čas za prijavo produktnih, trženjskih, procesnih, družbenih ali organizacijskih inovacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izdelek CryoHolder, za katerega so v hoškem podjetju PharSol prejeli zlato priznanje za najboljše inovacije v Podravju
Pharsol

Elanove zložljive karving smuči Voyager, penina Radgonskih goriv Untouched by Light, integriran pametni sistem upravljanja avtodoma oziroma počitniške prikolice, plinsko ogrevana industrijska peč za žarjenje, prvi napreden univerzalni kuhinjski aparat Bosch Cookit, uporaba legirnih briketov Ni 60 v livarstvu ... to je le nekaj lani nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije. Če ste tudi v vašem podjetju razvili inovacijo, se za nagrado, tako na regijskem kot na nacionalnem nivoju, lahko potegujete s prijavo na tokratni razpis Štajerske gospodarske zbornice za podelitev priznanj inovacijam v podravski regiji v letu 2022.

Priznanje za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji in širše, na tokratni poziv pa se lahko prijavijo vse gospodarske družbe, podjetja, samostojni podjetniki posamezniki, samostojni inovatorji ali druge organizacijske oblike z območja podravske regije. Cilj projekta je uveljavljanje inovacijske dejavnosti kot gibala trajnostnega razvoja gospodarstva in pospeševanja podjetništva.

Inovacije so definirane v skladu s pravili OECD in zanje velja:

  • inovacija predstavlja proces spreminjanja zamisli v izdelek, postopek ali storitev oziroma proces preoblikovanja ustvarjalnosti v dobiček;
  • inovacije zajemajo nove izdelke, postopke in storitve ter bistveno izboljšane izdelke, postopke in storitve. Inovacija je uvedena, ko se pojavi na trgu (inovacija izdelka, storitve) ali uporabi v okviru postopka (inovacija postopka). Izdelek, storitev ali postopek morajo biti novi ali bistveno izboljšani za podjetje, ni pa nujno, da so novi na trgu;
  • inovacije vključujejo vrsto znanstvenih, tehnoloških, organizacijskih, finančnih in gospodarskih aktivnosti;
  • inovacija temelji na rezultatih novega tehnološkega razvoja, novih kombinacij že obstoječih tehnologij ali uporabi drugega znanja, ki ga je pridobilo podjetje.

Ista inovacija (produktna, procesna, trženjska, organizacijska, družbena ali kombinacija le-teh) lahko za priznanje kandidira le enkrat.

Predlagatelji lahko v letu 2022 prijavijo inovacijo, ki je bila prvič vpeljana na trg oziroma prvič uporabljena v proizvodnem/poslovnem procesu v obdobju od 1. januarja 2020 do 31. marca 2022.

Predlagatelji lahko prijavijo naslednje kategorije inovacij:

  • Produktne inovacije (proizvod ali storitev, ki je nov ali bistveno izboljšan. Vključuje znatne izboljšave tehničnih specifikacij, sestavnih delov in materialov, programske opreme v izdelku, prijaznost do uporabnika ali druge funkcionalne značilnosti)
  • Procesne inovacije (nov ali bistveno izboljšan proizvodni proces oz. postopek. To vključuje pomembne spremembe v tehniki, opremi in / ali programski opremi).
  • Trženjske inovacije (nov način trženja, ki vključuje pomembne spremembe v oblikovanju proizvoda ali embalaže, promocijske predstavitve, promocijo izdelkov ali cen).
  • Organizacijske inovacije (nove organizacijske metode v poslovnih praksah, v organizaciji delovnega mesta ali pri zunanjih odnosih).
  • Družbene inovacije (nove ideje, koncepti in strategije, ki odgovarjajo na potrebe družbe)

Podrobnejše informacije o razpisu najdete na tej povezavi.

Regionalna podelitev priznanj bo v torek, 21. junija 2022.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta