Štajerska gospodarska zbornica je nagradila najboljše inovatorje: Od nevronskih mrež do ponovne uporabe vode

30.09.2021 18:56
Čeprav inovacij v Podravju ni malo, inovacijska kondicija Slovenije peša
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ker so pedagoške izkušnje uspešno prenesli v zunanje okolje, so si v Selnici prislužili priznanje za inoviranje.
 
Arhiv šole

Da zgolj imeti idejo ni dovolj, je ob današnji podelitvi priznanj Štajerske gospodarske zbornice (ŠGZ) za najboljše inovacije v minulem letu dejala direktorica ŠGZ Aleksandra Podgornik, in dodala, da "seveda brez ideje ni nič, prav tako ne gre brez znanja, prodornosti, vztrajnosti, poguma ... Toda brez strateškega razmišljanja in kapitala je tudi to zgolj in samo veselje." Zmožni smo več, je prepričana direktorica ob pomembnem jubileju, ob 25-letnici podeljevanja priznanj inovacijam na regionalni ravni in 19-letnici na nacionalni ravni. V preteklih 18 letih so bila v celotni Sloveniji priznanja podeljena več kot 11.200 inovatorjem in inovatorkam ter več kot 3200 inovacijam.

Med letošnjimi prejemniki zlatih priznanj za inovacije Podravja 2021 so podjetja Ledinek Engineering za svojo CLT-linijo manjšega formata, ki je rezultat inovativnega pristopa k oblikovanju proizvodne linije, SkyLabs za svojo satelitsko platformo NANOsky druge generacije, ki nastaja v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor in predstavlja eno najbolj razširljivih platform na vesoljskem trgu, Zavarovalnica Sava za svoje VIGO zavarovanje za motocikle, ki ga je predstavila v sodelovanju s startup podjetjem Movalyse in ne vključuje le zavarovanja proti kraji, pač pa tudi klic v sili v primeru nezgode, in 4inovations za svoj Mark Eco sistem MES z aragonitnim zadrževalnikom. Sistem odpravlja vodni kamen v vodovodnih napeljavah in napravah, priključenih na vodovod, vključno s hidrantnimi vodi. Edinstven je zato, ker ne samo preprečuje nastanek vodnega kamna, temveč tudi čisti nanose novega vodnega kamna, in to le s pretokom vode.

Zavarovalnica Sava je uspešnost sodelovanja s startupom Movalyse potrdila s produktom VIGO zavarovanje, ki je tudi SOS-klic za motoriste v sili. 
Vigo

Od nevronskih mrež do ponovne uporabe vode

Srebrna priznanja so šla v roke inovatorja Daliborja Krajnčiča iz Dravskih elektrarn Maribor za njegov big data pristop k modeliranju verige hidroelektrarn na osnovi globokih nevronskih mrež. Namen tega modela je poenostaviti proces odločanja dispečerskega osebja v centru vodenja v normalnih in izrednih obratovalnih razmerah. Tudi ekipi inovatorjev iz Impola R in R in podjetja C3M sta prejeli srebrno priznanje za svojo napredno spektroskopsko kontrolo kakovosti v aluminijski industriji, pa ekipi Impola R in R ter Inštituta Jožefa Stefana za projekt zelene energije iz odpadnega aluminija, kjer gre za postopek pridobivanja vodika iz nizkocenovnih vrst odpadnega aluminija za zagotavljanje zelene mobilnosti. Srebrnega priznanja so se razveselili tudi inovatorji Inštituta za okoljevarstvo in senzorje za svojo inovacijo Wate (R)euse.

V hoškem podjetju Ledinek Engineering so inovacije del vsakdana. 
Rene Gomolj

Med prejemniki bronastih priznanj so inovatorji z Alma Mater Europaea s svojo mednarodno znanstveno konferenco Za človeka gre: Digitalna transformacija v izobraževanju, znanosti in umetnosti, kjer so govorili o novi digitalni realnosti, pa z Dobe fakultete s svojo inovacijo Smart ŠIS, ki omogoča popolno avtomatizacijo in optimizacijo aktivnosti v procesu prijave in vpisa študentov na študij, spremljanje uspešnosti študentov, dodeljevanje učnih enot ... ter s tem omogoča učinkovito prenovo poslovnih procesov. Tudi ekipa Henkla Maribor je za svoje orodje za varnostna opažanja, ki dviguje raven varnosti v podjetju, prejela bronasto priznanje, še ena Henklova ekipa pa bron za svojo covid-19 zaščitno strategijo, ki je bila potrebna za uspešno spopadanje z epidemijo koronavirusa. Še eno bronasto priznanje je šlo v roke ekipe inovatorjev kidričevskega Taluma za njihovo avtomatsko napravo za 2D-ravnanje ulitkov večjih dimenzij.

Ker so pedagoške izkušnje uspešno prenesli v zunanje okolje, so si v Selnici prislužili priznanje za inoviranje.
 
Arhiv šole

Priznanje za trajnostne rubrike v tedniku Štajer'c

Med prejemniki priznanj so bile še ekipa inovatork za gozdno šolo in vrtec Selnica ob Dravi, kjer so pedagoške izkušnje prenesli v zunanje okolje, pa inovatorka Aleksandra Geder za svojo spletno aplikacijo za virtualno kmetovanje, ki predstavlja pristop k inovativnemu trženju slovenskih kmetij, ekipa inovatorjev za inovacijo Zlata mašna, ki je rezultat pobude Zveze Slovenka unija pacientov in Društva za boj proti raku Štajerske - Maribor, in ekipa inovatorjev za Alergijski kažipot občine Lovrenc na Pohorju, ki na pregleden način izpostavlja najpogostejše povzročitelje alergije na cvetni prah ter posebej izpostavlja navzkrižne alergije, povezane z zaužitjem določene vrste hrane.

Priznanje za inovacijo za svoje trajnostne rubrike, ki jih soustvarja z dvema nevladnima organizacijama, Hortikulturnim društvom Maribor in Društvom Hiša, pa si je prislužil tudi časnik Večer za svojo tedensko prilogo Štajer'c.

Da so uspešna podjetja prav tista, "ki se zavedajo, da inovacije predstavljajo premoženje, ki ima svojo vrednost in vpliva na vrednost celotnega podjetja, ker lahko s pravo strategijo pomembno prispeva k njihovi rasti in ugledu ter s tem h krepitvi tržnega položaja in finančne moči," je še dejala Aleksandra Podgornik ter ob zadovoljstvu, da inovacij v Podravju ne zmanjka, izpostavila premajhno zavedanje, da so inovativno razmišljanje in inovativne prakse edina možnost ne samo razvoja, tudi obstanka. Tako Podgornikova kot direktor Javne agencije SPIRIT Slovenija Tomaž Kostanjevec pa nista pozabila dodati, da inovacijska uspešnost Slovenije glede na povprečje EU upada že od leta 2012. Po ugotovitvah Evropske komisije so najmočnejše orodje inovacij v Sloveniji povezave, človeški viri in naložbe podjetij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta