Švedski H&M v četrtletju več kot podvojil čisti dobiček

STA
30.03.2023 12:53

Poslovni izid je presenetil tudi analitike, ki so pričakovali izgubo prek milijarde kron

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa04416342 Karl-Johan Persson, CEO of Swedish fashion retailer Hennes and Mauritz (H&M), presents the company's interim report for the third quarter during a news conference in Stockholm, Sweden, 25 September 2014. EPA/JANERIK HENRIKSSON/TT
Janerik Henriksson/Tt

Švedski tekstilni velikan H&M je v prvem četrtletju svojega poslovnega leta, med decembrom in koncem februarja, vknjižil 540 milijonov kron (47,7 milijona evrov) čistega dobička, s čimer je čisti izid, ki je leto pred tem znašal 217 milijonov kron, več kot podvojil. Presenetil je tudi analitike, ki so pričakovali izgubo prek milijarde kron.

Čisti prihodki drugega največjega tekstilnega podjetja na svetu so v trimesečju znašali 54,9 milijarde kron (4,9 milijarde evrov), kar v medletni primerjavi pomeni 12-odstotno rast. Rast naj bi bila v tem delu sicer v prvi vrsti posledica učinka za H&M ugodnih menjalnih tečajev. "Četudi okolje okoli nas ostaja polno izzivov, vidimo več področij, kjer gre razvoj dogodkov v pravo smer," je objavo poslovnih rezultatov pospremila izvršna direktorica Helena Helmersson.

Medtem pa je H&M v predhodnem četrtletju zabeležil nepričakovano izgubo, kar je sprožilo strahove glede trajnosti sistema njihovih nizkocenovnih konfekcijskih modelov. Poleg tega so švedsko podjetje močno prizadeli izguba ruskega trga, visoka inflacija in novi konkurenti s še nižjimi cenami, kot je kitajski spletni trgovec Shein. V novembru so tako napovedali obsežen načrt krčenja stroškov, v katerem so med drugim predvideli ukinitev 1500 delovnih mest.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta