Telefonija v oblaku: Stacionarne številke želijo znova narediti privlačne

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
18.11.2021 05:45

Nemški NFON je s svojimi storitvami telefonije v oblaku zajahal val digitalizacije v podjetjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

NFON povezuje več kot 3000 partnerjev v 15 evropskih državah, s sedmimi hčerinskimi družbami pa ponuja storitve več kot 50 tisoč podjetjem s skupaj več kot 550 tisoč telefonskimi priključki.

Profimedia

Elektronska pošta sicer ostaja na vrhu priljubljenosti in pogostosti oblik našega komuniciranja, a na drugem mestu so trdno glasovni klici, ne pa video klici, kot bi na podlagi dogajanja v zadnjem letu in pol morda kdo (zmotno) pomislil. In ker v marsikaterem podjetju še niso pozabili na klasične telefonske povezave, nemški NFON, ki zdaj svoje poslovanje širi tudi v Slovenijo, ponuja rešitev, ki lahko da stacionarnim telefonskim aparatom novo funkcionalnost. No, bolj pravzaprav tako imenovanim fiksnim telefonskim številkam, ki lahko tudi ob delu na daljavo zdaj postanejo povsem aktivne. V Nemčiji in Avstriji, pa tudi kje drugje v zahodnem poslovnem okolju, namreč še zmeraj velja, da je resno podjetje tisto, ki ima "fiksno" telefonsko številko. Ali se za njo skriva povezava v oblaku, pa je že manj pomembno.

Če smo o prvem valu disrupcije komuniciranja v poslovnem okolju govorili po letu 2000, ko smo se začeli poslavljati od tehnologij, kakršna je bila ISDN, in smo vrata odprli protokolu VoIP, je drugi val prinesel obdobje tako imenovanih PBX-rešitev, ki so jih nato že začele nadomeščati storitve PBX v oblaku, kar je prineslo slovo strežnikov v nekem kotu poslovnih prostorov. V tretjem valu postajajo centrale PBX del integriranih poslovnih komunikacijskih storitev, širšega komunikacijskega okolja in tukaj je priložnost, ki jo zaznavajo v NFON-u.

"Skušajo nas prepričati, da je telefon mrtev, a mi verjamemo, da bo ostal z nami," je na predstavitvi na Dunaju dejal glavni tehnološki direktor münchenskega podjetja Jan-Peter Koopmann. Leta 2007 ustanovljeno podjetje, ki danes zaposluje približno 450 ljudi, se je leta 2018 podalo na borzo, njihova nenehna rast pa potrjuje pravilno usmeritev. Ne nazadnje kar 89 odstotkov njihovega prometa predstavljajo ponavljajoči se prihodki. In ker se zavedajo, da je video danes nujna sestavina (poslovne) komunikacije, so letos sklenili partnerstvo z italijanskim podjetjem Meetecho, ki razvija rešitve na tem področju.

Jan-Peter Koopmann z ekipo NFON-a ocenjuje, da je potenciala za rast na trgu še veliko, tudi zato širitev v Slovenijo.

Mitja Sagaj

Da so pri svojem poslovanju zelo osredotočeni na Evropo, še pravi Koopmann in dodaja, da za zdaj načrtov, da bi se podali tudi v ZDA ali Azijo, nimajo. Nagovarjajo 25 milijonov evropskih podjetij, od katerih sta dve tretjini malih in srednje velikih podjetij z do 249 zaposlenimi, 98 milijonov zaposlenih v teh podjetjih je njihov primarni fokus, sicer pa se v zadnjem času spogledujejo tudi z 49 milijoni zaposlenih v velikih podjetjih. A kot ocenjujejo, ima trg še velik potencial za rast.

Vsako resno podjetje ima stacionarno telefonsko linijo

"Predvsem trg srednje in vzhodne Evrope je v zgodnji fazi in ima še ogromno potenciala za rast," je prepričan Gernot Hofstetter, sicer vodja avstrijskega trga v NFON-u, odgovoren pa tudi za slovenski in druge srednje- ter vzhodnoevropske trge. Slovenski trg komunikacij v oblaku naj bi po njihovi oceni s sedanjih 12,9 odstotka še lahko zrasel na 30,8 odstotka, čeprav priznavajo, da so ocene za slovenski trga vsaj malce zavajajoče, ker tukajšnji telekomunikacijski operaterji že ponujajo telefonijo v oblaku, a zelo osnovno, dodajajo. "Za nas je takšna situacija sicer dokaj neobičajna, ker na primer v Avstriji in Nemčiji velja za verodostojen posel tisto podjetje, ki ima fiksno linijo," še pravi Hofstetter. "Stacionarne telefonske številke želimo znova narediti seksi."

Sogovornik tudi prav sedanji trenutek ocenjuje kot najprimernejši za širitev na nove trge: "To je še dokaj mlad in s telefonijo v oblaku nenasičen trg." Po drugi strani pa je prav digitalizacija procesov za podjetja zdaj neobhodna in ekipa NFON-a v svojem produktu, ki ga je razvila iz nič, vidi predvsem priložnost tudi zaradi možnosti integracije z več kot 60 sistemi za upravljanje strank (CRM - customer relationship management). Njihovo rešitev Cloudya CRM Connect lahko namreč podjetja in organizacije, ki želijo poenostaviti svoje upravljanje podatkov in sodelovanje med zaposlenimi, preprosto integrirajo v CRM-sistem.

"CRM Connect temelji izključno na programski opremi in ne zahteva nobene strojne opreme," pravi Jan-Peter Koopmann in dodaja, da sistem podjetjem, pa naj gre za trgovska podjetja, hotelske verige ali kakršnakoli druga podjetja, omogoča na stranke osredotočen in preprost proces dela. Za lažjo predstavo: sistem namreč sogovorniku v podjetju ob klicu določene stranke na zaslonu računalnika takoj odpre celotno zgodovino dosedanjih pogovorov in "odnosa", ki sta ga imela podjetje in stranka, kar olajša celovito obravnavo stranke, hkrati pa zaposlenim ni treba odpirati dodatnih aplikacij.

Veliko priložnosti v novi (poslovni) realnosti

Ker je storitev CRM Connect v celoti vodena preko aplikacije, lokalni strežniki niso potrebni. Prav vse storitve NFON-a namreč podjetje nenehno razvija, ker te niso shranjene lokalno pri uporabnikih, pa imajo ti vselej na voljo najsodobnejšo različico sistema. In uporabniki vselej plačajo le toliko, kot koristijo, ločeno za prav vsako telefonsko številko v podjetju. Module lahko vključujejo in izključujejo po potrebi, obračuna pa se jim njihova dejanska uporaba.

Ker je pandemija koronavirusa pokazala, kako ključno je biti povezan na daljavo, vidi zdaj ekipa NFON-a, ki jo je sicer covid na začetku po besedah Stefana Walcza, podpredsednika družbe, odgovornega za razvoj novih produktov, zelo prizadel, priložnost predvsem v novi realnosti. NFON namreč uporabnikom v podjetjih omogoča, da za službeno komunikacijo ne uporabljajo številke mobilnega telefona. Jim pa sistem omogoča, da klic na fiksno številko preprosto prevzamejo kar na mobilnem telefonu.

Ker se v ekipi, ki vselej raje govori o komunikacijah, ne o telefoniranju, zavedajo pomena, ki ga je v naše komuniciranje vnesel video, tega že integrirajo v svoje storitve, najnovejša je Cloudya Meet & Share, z njo pa želijo po besedah Jan-Petra Koopmanna na enem mestu podjetjem ponuditi zadovoljitev vseh komunikacijskih potreb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta