(VIDEO) Tako preprosto lahko preverite stanje svojih bonov

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
01.01.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tudi za gostinske storitve koristijo upravičenci bone.

Sašo Bizjak

Čeprav je vlada veljavnost bonov, tako tistih iz lanskega leta, ki jih lahko koristite za koriščenje turističnih storitev, kot letošnjih, ki jih lahko ob turističnih storitvah koristite tudi v gostinstvu, kulturi, športu in rekreaciji, podaljšala, pa vas verjetno zanima, kakšno je njihovo stanje. Za vas smo pripravili kratka navodila, kako lahko preverite veljavnost bonov, ne le zase, ampak tudi na primer za svoje otroke ali starše, ki morda veljavnosti bonov ne znajo preveriti.

Spomnimo - vrednost lani prejetih bonov, ki veljajo za unovčevanje v turističnih nastanitvah, je bila 200 evrov za polnoletne osebe in 50 evrov za mladoletne, vrednost letos dodeljenih bonov z oznako BON21, ki jih je mogoče koristiti tudi za druge storitve, kot so gostinske, kulturne in športne, pa je bila 100 evrov za polnoletne in 50 evrov za mladoletne.

Preverjanje stanja bonov preko spletnega portala

Največ bonov še zmeraj za turistične storitve

Iz Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) sporočajo, da je bilo od začetka unovčevanja turističnih bonov, to je od 19. junija 2020, do 26. decembra letos unovčenih 1,797.838 turističnih bonov v skupni vrednosti 254,132.661,92 evra, kar predstavlja 71 odstotkov vrednosti od zneska potencialno vseh unovčenih bonov. Od začetka unovčevanja novih bonov z oznako BON21, to je od 16. julija 2021, do 26. decembra letos pa je bilo unovčenih 1,582.903 bonov v skupni vrednosti 110,281.080,51 evra oziroma 59 odstotkov od zneska potencialno vseh unovčenih bonov.

Če niste prepričani, ali ste upravičeni do turističnega bona, ali pa vas zgolj zanima stanje, koliko dobroimetja še imate na voljo, lahko to preverite v eDavkih, in sicer na dva načina: na spletni strani eDavki ali v mobilni mobilni aplikaciji eDavki (za operacijski sistem Android in iOS).  V obeh primerih je za preverbo stanja bonov potreba prijava, če še niste prijavljeni v sistem tudi predhodna registracija. Za spletni dostop do portala eDavki je namreč potrebno bodisi nameščeno digitalno potrdilo bodisi uporabniško ime in geslo.

Preverjanje stanja bonov preko mobilne aplikacije

Stanje lahko preverite tudi preko telefona ali elektronske pošte

A pozor - če boste želeli stanje bonov preveriti za druge davčne zavezance, bodisi za svoje otroke ali morda starše, boste zanje potrebovali zunanje EDP pooblastilo. "S tem dejanjem boste imeli urejen dostop do pooblastiteljevega zaprtega dela eDavkov,  kjer boste stanje dobroimetja lahko sproti spremljali," je zapisano na spletni strani Fursa. Vlogo za urejanje zunanjih EDP pooblastil lahko zavezanec vloži znotraj sistema eDavki, in sicer elektronsko prek portala eDavki (tudi z uporabniškim imenom in geslom ter prek mobilne aplikacije eDavki) oziroma osebno ali po pošti, in sicer pri finančnem uradu, kjer je zavezanec vpisan v davčni register. Več o EDP pooblastilu si lahko preberete tukaj.

Če se vam našteto zdi preveč zapleteno, pa lahko stanje bonov preverite tudi s pomočjo informatorjev Fursa, ki so dosegljivi na telefonski številki 08 200 1005 ali preko elektronske pošte bon.info@gov.si,  bodo pa za identifikacijo zahtevali določene podatke.

In ne pozabite, vlada je veljavnost bonov podaljšala do konca junija 2022.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta