Vrača se spodbuda P2 za zagon mladih inovativnih podjetij. Denarja za posamezno podjetje je več

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
04.03.2024 14:53

Slovenski podjetniški sklad po dveh letih znova razpisuje nepovratno finančno spodbudo P2, ki jo lahko koristijo mikro in mala podjetja. A denarja bo le za 30 najbolje ocenjenih. Koliko pa lahko prejmejo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa podjetja s vključitvijo v program P2 prejme tudi dragoceno mentorsko podporo.
Blaž Črnič/Tovarna podjemov

Slovenski podjetniški sklad je objavil za mikro in majhna podjetja težko pričakovani razpis P2 2024, ki prinaša spodbude za zagon inovativnih podjetij. Razpisanih 2,16 milijona evrov nepovratnih finančnih spodbud bo omogočilo zagon 30 tehnološko inovativnih podjetij s potencialom rasti, ki za širši trg razvijajo inovativne produkte, procese in storitve z visoko dodano vrednostjo. Namen produkta P2 torej ostaja podpora razvoja inovativnih idej podjetnih posameznikov in skupin ter jim pomagati na poti k tržnemu uspehu, prinaša pa razpis, potem ko ga v lanskem letu prvič po desetih letih ni bilo, kar nekaj novosti. 

Tudi v letošnjem razpisu ostaja določilo, da lahko zagonsko spodbudo P2 koristijo mikro in mala podjetja, ki so bila registrirana v obdobju minulega leta in dveh mesecev in pol, torej od 1. januarja 2023 do vključno 15. marca 2024, ter se prednostno osredotočajo na področja, skladna z načeli podnebne nevtralnosti, krožnega gospodarstva in, kot veleva Strategija trajnostne pametne specializacije (S5), razvijajo inovativne (nove) proizvode, procese ali storitve ter se na inovativen način odzivajo na zahteve trga ter rešujejo problem kupcev. Podjetja morajo biti ustanovljena v Sloveniji kot gospodarske družbe in imajo sedež podjetja na enem izmed programskih območij Vzhodne ali Zahodne kohezijske regije.

Za prejem subvencije je treba izpolniti pogoje

Pomembna novost letošnjega razpisa je, da bo nepovratna spodbuda na voljo za 30 podjetij (prej za 40), znesek nepovratne spodbude pa znaša do 72.000 evrov (prej 54.000 evrov). Subvencijo v obliki pavšalnega zneska izbrano podjetje prejme v treh tranšah (1. tranša 12.000 evrov, 2. tranša 21.000 evrov in 3. tranša 39.000 evrov). Ob tem velja, da mora podjetje za nakazilo denarja izpolnjevati minimalno zahtevane cilje, vezane na posamezno razvojno fazo. Med temi cilji so realizirana zaposlitev, vključitev v program mentoriranja, začetek izvajanja razvojnih aktivnosti, priprava MVP (prototipa) in testiranja, zaključek razvoja, vstop na trg ter začetek komercializacije. Sklad bo izplačila izvedel na podlagi v celoti doseženih mejnikov razvojne faze operacije.

S startup treningi do dragocenih sedem točk

Novost je tudi, da imajo vsa mlada inovativna podjetja, ki se nameravajo prijaviti, pred prijavo na razpis P2 možnost udeležbe na startup treningih. Te treninge bodo že med 20. in 26. marcem v različnih slovenskih mestih in krajih  (v Ljubljani Ljubljanski univerzitetni inkubator in Tehnološki park Ljubljana, v Mariboru Tovarna podjemov, v Velenju SAŠA Inkubator, v Trbovljah Katapult, v Novem mestu Podjetniški inkubator Podbreznik, v Sežani Inkubator Sežana in v Vrtojbi Primorski tehnološki park) izvajali izbrani subjekti inovativnega okolja (SIO). Udeleženci bodo na treningih pridobili podrobnejše informacije o razpisu P2 2024 ter skozi serijo predavanj in praktičnih vaj s področja izgradnje poslovnega modela in tehnik "pitchanja" preverili kakovost svoje inovativne poslovne ideje. Udeležba na startup treningih ni obvezna, prinese pa 7 točk (od skupno 100 možnih točk) pri merilih za ocenjevanje vlog. Prijavnico in vse dodatne informacije o startup treningu najdete na tej povezavi. Prijave o odprte do srede, 13. marca, do 14. ure.

Po podpisu pogodbe o sofinanciranju s SPS je tudi obvezno sodelovanje z mentorjem, ki bo na podlagi individualnih srečanj nudil pomoč podjetju v obliki svetovanja, prenosa znanja in izkušenj, nadgradnje kompetenc ter spodbujanja vseh aktivnosti, ki jih potrebuje in izvaja podjetje, da uspe prebroditi najbolj ranljive prve korake na trgu. Seznam mentorjev je na voljo na spletni strani Slovenskega podjetniškega sklada, pogodbo z mentorjem je potrebno skleniti do konca julija. Prav tako prejeta subvencija P2 podjetjem oziroma njihovim ekipam omogoča vključitev v specializirane programe s ključno podporo, ki jo zagonska podjetja potrebujejo za hiter prodor na trg in globalno rast.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta