"Vzpostavili bomo evropski kibernetski ščit, ki bo varoval vse državne institucije in evropska podjetja," pravi minister Andrijanič

Jon Knez Jon Knez
11.03.2022 17:30

Mednarodni strokovnjaki bodo na znanstveni konferenci v Mariboru en teden govorili o pomembnosti digitalne preobrazbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na konferenci o digitalizaciji se bo zvrstilo 60 panelov in okroglih miz z več kot 250 nastopajočimi.
Sašo Bizjak

Danes se je pričela jubilejna deseta mednarodna znanstvena konferenca, ki jo organizirata Alma Mater Europaea in Evropska akademija znanosti in umetnosti. Letošnja konferenca, ki se odvija pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, je posvečena etičnim izzivom digitalne preobrazbe. Do 18. marca se bo zvrstilo 60 panelov in okroglih miz z več kot 250 nastopajočimi, ki bodo združili perspektive znanja in veščin na področjih zdravja, medicine, socialne gerontologije, socialnega dela, prava, izobraževanja, psihologije, psihoterapije, komunikacije, arhivistike, informatike, filozofije in humanistike.

Predsednik Alme Mater Europaee dr. Ludvik Toplak je povedal, da lahko "digitalna preobrazba pomeni velik prispevek h gospodarskemu in tehnološkemu razvoju na eni strani, na drugi pa odpira številne izzive, predvsem na humanističnem in etičnem področju. Na naši univerzi razvijamo več smeri digitalnih študijev na vseh stopnjah. Želimo slediti svetovnim trendom, zato sodelujemo s svetovnimi centri znanja. Predvsem je pomembna Evropska akademija znanosti in umetnosti, ki ima mrežo s prek 2000 akademiki in okoli 30 Nobelovimi nagrajenci," je dejal Toplak.

Otvoritve se je udeležil minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič. "Etični vidiki digitalne preobrazbe so v ospredju prav zdaj v času vojne v Ukrajini, kjer smo podvrženi kibernetskim napadom in množični propagandi s strani Rusije. Veseli me, da bo Evropa na digitalnem področju nastopila skupaj. Kmalu bomo vzpostavili evropski kibernetski ščit, ki bo varoval vse državne institucije in evropska podjetja. Proti ruski propagandi in kibernetskim grožnjam se lahko borimo le enotno," meni Andrijanič. Napovedal je tudi napredek slovenske digitaliziranosti. "Slovenija je v zadnjem letu napredovala na evropski lestvici digitaliziranosti. Znašli smo se nad evropskim povprečjem, smo pred Francijo in Italijo. Do konca desetletja želimo postati ena izmed petih digitalno najnaprednejših držav. Čaka nas veliko dela, a je začetek obetaven," je še povedal minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta