Bundesliga se vrača: Navijači doma, nogometaši v lov za Bavarci

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
16.05.2020 07:36

Po dveh mesecih premora se bo na praznih stadionih nadaljevalo prvenstvo v Nemčiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Adijo, koronavirus, dobrodošel, nogomet! Dvomesečni post na vrhunski ravni se končuje, nemška liga se vrača kot prva med najmočnejšimi evropskimi. Športno življenje se bo vrnilo v običajne tirnice, pardon, v prilagojene. Nemci bodo 8. marca prekinjeno sezono dokončali pred praznimi tribunami. Čeprav vrnitev ni sprejeta le z odobravanjem – anketa televizije ARD je pokazala, da nadaljevanju sezone nasprotuje kar 56 odstotkov Nemcev, še več, 62 odstotkov, pa jih je pokoronskemu zagonu nogometa nasprotovalo v barometru ZDF -, je zanimanje dovolj veliko, da si lahko televizijske postaje obetajo visoke ratinge. V več kot 200 državah bodo danes in jutri prenašali tekme 26. kroga.

Dve menjavi več

No, če bo prvi zvezdnik Bavarcev, Robert Lewandowski, nadaljeval, kot je začel spomladi, se zasledovalcem slabo piše. Poljak je s 25 goli na vrhu lestvice strelcev, po oceni analitičnega portala WhoScored pa je najboljši igralec v ligi. Da je vrhunski napadalec celo sposoben popraviti rekord legendarnega Gerda Müllerja, ki je pred pol stoletja sezono zaključil s 40 goli, predvidevajo statistiki. V kakšni formi je, bo Lewandowski pokazal jutri, ko bo Bayern sploh prvič v zgodovini na prvenstveni tekmi gostoval pri novincu med nemško elito, Unionu Berlin. Ne le on, priložnost bo dobilo več nogometašev kot običajno, saj bodo lahko trenerji opravili pet menjav. "Imam dve možnosti več, v trenutni situaciji sem še posebej zadovoljen s tem. Upam pa, da dodatnih menjav ekipe ne bodo izrabljale za zavlačevanje," je o noviteti, ki jo je za obdobje po pandemiji blagoslovila Fifa, dejal Hansi Flick.

Pred tekmami je obvezna uporaba zaščitnih mask. Pri Bayernu se pravil držijo. 
Reuters

​Kampl je pripravljen

Edini Slovenec v elitni nemški ligi se vrača po dolgem premoru. Kevin Kampl je v tej sezoni kopačke obul le štirikrat v državnem prvenstvu in dvakrat v ligi prvakov, zaradi težav s poškodbami je zadnjo tekmo za Leipzig odigral v začetku novembra, ko je na gostovanju pri Herthi v Berlinu dosegel tudi edini gol. V klubu so potrdili, da bo 29-letni vezist pripravljen za današnji dvoboj proti Freiburgu. Drugačne skrbi pa ima njegov trener. "Priprava je bila zelo težka, saj nismo mogli analizirati zadnjih tekem nasprotnika. No, Freiburg je v istem čolnu, tako da ni nihče v prednosti. Verjetno bo med tekmo več sprememb in prilagoditev kot običajno," predvideva trener tretje ekipe na lestvici Julian Nagelsmann.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta