(FOTO) Iličićeva mojstrovina premalo za točke, ruski orjak končal slovenski niz brez poraza

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
27.03.2021 16:56
Slovenska nogometna reprezentanca poražena na prvem gostovanju v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022, Rusija je v Sočiju slavila z 2:1
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Artem Dzjuba je bil premočen za slovenske branilce.
Reuters

Dolgo slovenska nogometna reprezentanca ni poznala poraza, devet tekem, s katerih je odnesla vsaj točko, se je nabralo v nizu. Desetič pa se je zalomilo. Po odličnem začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo s skalpom svetovne podprvakinje Hrvaške so varovanci selektorja Matjaža Keka na prvem gostovanju ostali brez točk. Rusija je v Sočiju ujela zmago z 2:1 in se s šestimi točkami povzpela na vrh skupine H.

Za eno spremembo v prvi enajsterici se je odločil Matjaž Kek.
Reuters
Tudi navijači so spremljali dvoboj v Sočiju.
Reuters

A če statistična prednost v sredo ni pomagala Hrvatom, so se tokrat v podobni vlogi znašli Slovenci. Rusija je svoje priložnosti izkoristila. Kar ni uspelo Rifatu Žemaledinovu in naturaliziranem Brazilcu Mariu Fernandesu, ki je kljub grdem udarcu v koleno na zadnji tekmi na Malti začel v prvi postavi selektorja Stanislava Čerčesova, je Artemu Dzjubi. Najboljši strelec aktualne ruske generacije je prvič udaril v 26. minuti. Slovenska obramba je bila po predložku Aleksandra Golovina premalo odločna, da bi Dzjubi in Dalerju Kuzjajevu preprečila kombinacijo v kazenskem prostoru. Napadalec Zenita iz Sankt Peterburga je z bližine matiral Jana Oblaka. Prvič po decembru 2019 in gostovanju v Varšavi je Škofjeločan na slovenskem golu klonil, Dzjuba pa je postal prvi po Kosovcu Vedatu Muriqiju, ki je v koronadobi poskrbel za kapitulacijo naše obrambe.

Le nekaj centimetrov je Petru Stojanoviću preprečilo ekspresen odgovor. Iličić ga je s podajo s peto poslal v ogenj, branilec zagrebškega Dinama je potegnil do kazenskega prostora in kljub številni ruski "družbi" našel prostor za strel, a žogo poslal mimo gola. Še Iličić in Sandi Lovrić sta poskušala s streli, a vratarju Antonu Šuninu ni bilo treba posredovati. Namesto izenačenja so se naši reprezentanti znašli še v globljem zaostanku. Golovin je s strelom z razdalje zatresel prečko, Dzjuba pa se je ob Juretu Balkovcu in Mihi Mevlji prerinil do odbitka in žogo zanesljivo poslal v mrežo. Z 29. golom je 197 centimetrov visoki hrust zdaj sam na tretjem mestu večne rusko-sovjetske lestvice strelcev.

Reuters

Slovenci so hitro prekinili rajanje gostiteljev. Josip Iličić je podajo Mihe Zajca izkoristil za mojstrovino, udaril s prve in s polvolejem z roba kazenskega prostora matiral Šunina. Z enajstim reprezentančnim golom je virtuoz italijanske Atalante Rusom dal vedeti, da točke še niso na njihovem računu.

Več kot 20 minut je bilo treba počakati na prvo priložnost v drugem polčasu. Jasmin Kurtić in Iličić sta jo sestavila, z dvojno podajo izigrala obrambo, strel slednjega pa je bil premedel, da bi Šuninu povzročil večje preglavice. Ni dosti manjkalo, da bi Vjačeslav Karavajev le dve minuti zatem, ko je zamenjal Jurija Žirkova, edinega še aktualnega ruskega reprezentanta, ki je novembra 2009 v živo doživel poraz v Ljudskem vrtu v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010, povišal rusko vodstvo. Napaka Mihe Blažiča mu je omogočila strel z bližine, slovensko obrambo pa je z mojstrskim posredovanjem rešil Jan Oblak.

Reuters

Še Harisa Vučkića in Damjana Boharja je Kek poslal v lov po izenačenje. Hitri Prekmurec je kmalu prišel do zaključka, pričakal odbitek, a žogo poslal v ruski blok. Tudi projektil Iličića v zadnji minuti rednega dela tekme je treščil ob zid gostiteljev. Slovenija je iskala izenačenje, kombinirala, poskušala, a pravega zaključka ni sestavila. Rusija je zdržala zadnji juriš gostov in po uspehu na Malti v malho pospravila še eno zmago v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta